Pääkirjoitukset

Vara ei venettä kaada, paniikkiin ei ole aihetta

WHO on julistanut uuden koronaviruksen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.
Kiinassa, samoin kuin Euroopan lentokentillä moni matkustaja kulkee hengityssuojaimien kanssa. Kuva: epa08198019
Kiinassa, samoin kuin Euroopan lentokentillä moni matkustaja kulkee hengityssuojaimien kanssa. Kuva: epa08198019

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut Kiinan Wuhanista löytyneen uuden koronaviruksen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Viruksesta on kasvanut vakava uhka etenkin kansainvälisesti.

Ainakaan toistaiseksi syrjäisessä ja pienessä Suomessa ei ole syytä suureen huolestumiseen, saati minkäänlaiseen paniikkiin.

Julistuksen myötä WHO voi antaa tilannetta koskevia toimintaohjeita sekä suosituksia. Myös kansainvälistä rahoitusta voidaan kohdentaa torjuntatoimien tukemiseen entistä nopeammin, mikä on pelkästään hyvä asia.

Vastaava julistus kansanterveysuhaksi on siinä mielessä harvinainen, että viimeksi sellainen on annettu Kongon ebola-epidemialle sekä polioviruksen leviämiselle.

Suomessa on toistaiseksi todettu onneksi vain yksi laboratoriovarmistettu uuden koronaviruksen aiheuttama tautitapaus Lapin sairaanhoitopiirissä. Jatkotartuntoja ei Suomessa ole todettu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan perjantaihin mennessä tapauksia on todettu maailmanlaajuisesti yhteensä noin 64 400. Tapausten määrän odotetaan kasvavan päivittäin, mutta yksi ongelma on taudin tilastointi.

Kiinasta ei välttämättä saada ajantasaista tai edes todenmukaista tietoa maailmalle.

Kiinan ulkopuolella tapauksia on todettu ainoastaan noin 280, joista valtaosalla on yhteys epidemia-alueella oleskeluun.

Lukua kannattaa suhteuttaa esimerkiksi kausi-influenssan määriin. Pelkästään Suomessa tavalliseen influenssaan menehtyy 500-1000 ihmistä vuosittain, koko maailman mittakaavassa luvut ovat tietenkin aivan erilaisia.

THL:n perjantaisen päivityksen mukaan koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä, ja ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion.

Vakavia tautitapauksia ovat aiemmin aiheuttaneet SARS- ja MERS-koronavirukset.

Monilla Euroopankin lentokentillä matkustajat kulkevat nyt hengityssuojaimien kanssa. Hyvä niin, sillä vara ei venettä kaada.

Päivän lehti

26.2.2020