Pääkirjoitukset

Varoitukset kaikuneet kuuroille korville

Suomalaiset ovat kovakalloista ja vaikeita päätöksiä karttavaa väkeä tai sitten Suomen Pankin vakavatkin viestit ovat pelkkää tuuleen huutamista.

Muunlaista johtopäätöstä on hankala tehdä, sillä Suomen Pankki ja sen pääjohtaja Erkki Liikanen ovat varoitelleet muun muassa valtion ja julkisyhteisöjen velkaantumisesta jo vuosia.

Suuria edistysaskeleita näiden puheiden perusteella ei Suomessa ole kuitenkaan otettu.

Tuoreimmassa katsauksessa todetaan lakonisesti, että suhteessa bruttokansantuotteeseen julkisyhteisöjen alijäämä on syventynyt yli kolmeen prosenttiin ja julkisyhteisöjen yhteenlaskettu velka kasvanut yli 60 prosenttiin.

Vuonna 2012 pääjohtaja Liikanen muistutti (Euro & talous 5/2012), että maan talouteen kohdistuva luottamus on mahdollistanut velkojen kasvun, mutta jo tuolloin vuosia jatkunut velkavetoinen kehitys ei hänen käsityksen mukaan voinut jatkua kovin pitkään.

Toisin on käynyt. Miinusmerkkinen meno on jatkunut, eikä nopean velkaantumistahdin loppua näy.

Tällä kertaa (Euro & talous 5/2015) Suomen Pankin varoittelu on selvästi voimallisempaa kuin muutama vuosi sitten. Nähtäväksi jää, onko silläkään vaikutusta.

Mikäli Suomessa jätetään sopeuttamistoimia tekemättä, SP:n mukaan nykyiset nuoret joutuvat aikanaan paitsi maksamaan valtaosan suurten ikäluokkien eläkkeistä sekä terveys- ja hoivapalveluista myös hoitamaan edellisen sukupolven velat.

Tämä on se ankea tulevaisuudenkuva, josta asiantuntijat ovat varoitelleet päättäjiä tämän vuosikymmenen alusta lähtien.

Monenkirjavista yrityksistä huolimatta olennaista ja rohkaisevaa muutosta ei Suomessa ole saatu aikaan.

Ensi vuonna Suomen talouden kasvu jäänee huomattavasti euroalueen kasvua hitaammaksi.

Viennin ja vientimarkkinoiden kehitys näyttää ennakoituakin vaimeammalta – ulkomaankaupasta ei juuri saada vetoapua lähivuosina.

Kustannuskilpailukyvyn suuren ja nopean paranemisen perään huudellaan tietysti muuallakin kuin Suomen Pankissa.

Ongelmallista vain on, että kun Suomen talouden yhteiset vaikeudet ovat kasvaneet, riitely mahdollisista ratkaisuvaihtoehdoista on yltynyt.