Pääkirjoitukset

Vasemmisto juhlii vappua kannatuskriisissä

Eduskuntavaalien tulos pakottaa poliittisen vasemmiston tänä vappuna peruskysymysten äärelle. Koskaan aikaisemmin eduskuntavaalien vuonna 1907 alkaneessa historiassa ei vasemmiston yhteiskannatus ole ollut yhtä alhainen.

SDP:llä ja vasemmistoliitolla ei ole työnsä aloittaneessa eduskunnassa edes neljännestä paikoista. Yhteinen paikkamäärä on 46. Koskaan ei vasemmisto ole ollut yhtä syvässä kannatuskriisissä.

Kysymys ei ole pelkästä vaalituloksesta. Suomalainen yhteiskunta on muuttunut tavalla, johon vasemmisto ei ole pystynyt vastaamaan. Valitettavasti ei voi sanoa, että kaikki olisi maassa kunnossa. Uudistustarpeet eivät vain kanavoidu enää vasemmiston kautta.

Äärivasemmiston hiipuminen poliittiseen marginaaliin alkoi jo kauan sitten. SKDL:n perillinen, punavihreä vasemmistoliitto on jo aikoja sitten vajonnut pienpuolueiden sarjaan.

Ei voida edelleenkään unohtaa kommunistien äärisiipeä, taistolaisiksi tai stalinisteiksi kutsuttuja poliitikkoja. Vielä heitä on, mutta heidän vaikutusvaltansa on kutistunut nollaan. Sekin on poliittista historiaa.

SDP:n paikkaluku on ennätysalhainen. Siihen voi tulla korjausliike jo seuraavissa vaaleissa. Perustilannetta suomalaisessa yhteiskunnassa se ei kuitenkaan muuta. Vasemmiston on uudistuttava, löydettävä ensin itsensä, niin sitten löytyy mahdollisesti kannatustakin.

Täysin turha on hakea selitystä surkeaan menestykseen Suomen oikeistolaistumisesta.

Vaalitulosta katsottaessa voidaan puhua paljon perustellummin keskustalaistumisesta. Kokoomuskin pitää itseään keskustaoikeistolaisena puolueena. Perussuomalaiset taas ei sijoitu oikein mitenkään perinteiseen luokitteluun. Todennäköisesti moni demareiden vanha kannattaja äänesti jälleen perussuomalaisia.

Suomalaiset eivät aseta enää itseään entiseen tapaan poliittiselle värikartalle. Se aika on ollutta ja mennyttä, ja nyt asia huomataan vihdoin myös vasemmistopuolueissa, joita kehitys eniten kirpaisee.

Kaikenväriset poliittiset liikkeet ovat ottaneet omakseen perinteisen työväenliikkeen suuren juhlapäivän. Vapussa on jakamista aivan kaikille.

Vanhakantaiset vasemmisto-oikeisto -jaottelut voitaisiin jopa jo unohtaa. Demareille sen pitäisi olla helppoa, jos tavoitteena on toimia edelleen vahvana yleispuolueena.

Päivän lehti

5.4.2020