Pääkirjoitukset

Vasemmistoliitto lipesi vastuusta

Vielä viime marraskuussa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vakuutti, että pienituloisia puolustetaan parhaiten pysymällä hallituksessa.

Keväällä kaikki on toisin.

Hallituksen kehysriihessä tuli tiistai-iltana kova paikka eteen, ja Vasemmistoliitto lipesi häntä koipien välissä vastuusta: ovi kävi Jyrki Kataisen (kok.) hallituksesta.

Valtiontalouden sopeutusmiljardit eivät enää olekaan pelkkiä hahmottomia rahasummia, vaan kansalaisille kerrotaan vihdoin edes osapuilleen, miten he joutuvat tinkimään eduistaan ja palveluistaan.

Hallituksen säästötoimet ja niiden vaikutukset nousevat vuorenvarmasti ensi vuoden eduskuntavaalien teemaksi.

Kokoomuksen ja etenkin SDP:n kylki on avoinna opposition johtavien puolueiden keskustan ja Perussuomalaisten hyökkäyksille. Sote-sopuun yhtyessään puolueet antoivat kuitenkin lupaavaa vastuullisuuden viestiä.

Vaikeiden ongelmien ratkaisuun tarvitaan laajapohjaista sopimista. Tähän neuvotteluihin perustuvaan sopimisen kulttuuriin Vasemmistoliitto teki tietoisen pesäeron.

Loikkaus oppositioon hipoo uskottavuuden rajoja. Siitä ei ole edes vaalitempuksi: suomalaiset näkevät vastuunpakoilun läpi.

Tuloerojen kaventaminen on ollut puolueen ykköstavoitteita. Toistaiseksi ei ole näyttöä, että kehysriihen päätökset olisivat mitenkään erityisesti niitä kasvattamassa.

Vasemmistoliitto on ajanut vähäosaisten asiaa, mutta on samalla ollut asiallisesti ottaen mukana hyväksymässä miljardileikkaukset. Hupeneva hallituskausi on lähinnä tehtyjen päätösten toteuttamista.

Kukaan ei suhtaudu osin kipeisiinkin säästöihin riemusta kiljuen.

Valtiontalouden kestävyysvajeen korjaaminen tuntuu vuosia läpi koko suomalaisen yhteiskunnan, eikä Vasemmistoliiton tapaan voi suinkaan puhua pelkästä perusturvan leikkauksesta.

Aika ei kerta kaikkiaan ole sovelias ideologiseen tuskaan perustuvalle rimpuilulle, jota Vasemmistoliitto ehti harrastaa koko hallitustaipaleensa ajan.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus kuuluu edelleen arvoonsa. Yhden puolueen yksinoikeus sen edistäminen ei kuitenkaan onneksi ole.

Tulevien vaalien jälkeen Vasemmistoliitolla on pitkä matka hallitukseen. SDP:n jäsenjärjestöksi liittyminenkään ei ole näköpiirissä, vaikka kahden vasemmistopuolueen yhdistyminen palvelisi todennäköisesti molempia.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää yhtenä ministerikautensa tärkeimmistä saavutuksista Helsingin olympiastadionin perusparannuspäätöstä.

Paavo Arhinmäki jatkaa Sotshin olympiakisoissa pöydän alle vajonnutta huonoa harkintaansa.

Jalkapallomiehenä tunnettu puoluejohtaja kehuskelee rakennus- ja urheiluhistoriallisilla saavutuksillaan, kun samaan aikaan perheet murehtivat lapsilisiään, matkakorvauksiaan ja palveluiden leikkauksia.