Pääkirjoitukset

Vasemmistoliitto uusii kakkosketjuaan

Vasemmistoliitto aloittaa huomenna kaksipäiväisen puoluekokouksensa Tampereella. Kovin suurta draamaa ei yliopiston salissa nähdä, sillä puoluetta kaksi vuotta johtanut kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle ei ole vastaehdokkaita. Hänet valitaan yksimielisesti puheenjohtajaksi uudelle kaksivuotiskaudelle.

Sen sijaan puolueen kakkosketjusta, varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä, joudutaan ehdokkaiden lukuisuuden takia äänestämään. Puoluesihteeri Sirpa Puhakka ilmoitti vetäytymisestään hyvissä ajoin. Puoluesihteeriehdokkaita on viisi, joukossa myös hämeenlinnalainen ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu Irma Taavela.

Varapuheenjohtajuuskin kiinnostaa, sillä ehdokkaita on niin ikään viisi. Nykyisistä varapuheenjohtajista kansanedustaja Risto Kalliorinne jättää paikkansa. Kantahämäläisväriä on myös varapuheenjohtajakilvassa. Paikkansa uusimista tavoittelee riihimäkeläinen kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ja puheenjohtajistoon mielii myös forssalainen pääluottamusmies Janne Nieminen.

Vasemmistoliitosta sukeutui viime eduskuntavaalien jälkeen kivulloisten neuvottelujen jälkeen hallituspuolue, jolla on kaksi ministeriä. Kahdeksan prosentin vaalikannatukseensa nähden puolue pääsi vallan kahvaan todellista kokoaan vahvemmin.

Kivutta vallan ovi ei kuitenkaan avautunut, sillä hallitusratkaisun jälkeen puolueen eduskuntaryhmästä erosi kaksi kansanedustajaa. He pitivät kuuden puolueen laatimaa hallitusohjelmaa aatteellisten näkemystensä vastaisina ja äänestävät joskus opposition rinnalla hallituksen esityksiä vastaan. Kaksikko ajautui kuitenkin heti päätöksenteon sivuraiteelle, jossa se on myös pysynyt.

Puheenjohtaja Paavo Arhinmäellä on aika-ajoin ollut melkoinen työ paimentaa eduskuntaryhmä hallituksen esitysten taakse. Erityisen koville ottivat keväisen kehysriihen linjaukset yritysten verotuksen keventämisestä. Eduskuntaryhmän ohella myös puolueen kenttäväki on tavan takaa arvostellut johtoa liian oikeistolaisen politiikan myötäilystä.

Kolmesataa virallista puoluekokousedustajaa saattaakin jakaa pyyhkeitä puoluejohdolle, mutta oppositiokaan ei juuri nyt viehätä.

Puolue pyrkii Tampereen kokouksessaan löytämään uusia eväitä kannatuksensa nousulle. Vasemmistoliitto on jumiutunut alle kymmenen prosentin kannatuksellaan pienten puolueiden sarjaan vihreiden rinnalla, mutta selvästi kristillisdemokraatteja ja ruotsalaisia suurempana ryhmittymänä. Matka puolueen edeltäjän, SKDL:n parhaisiin lukuihin on saavuttamattoman pitkä.

Vasemmistoliiton uudistajat puhuvat painokkaasti punavihreästä yhteiskunnasta. Poliittisesti pesät ovat koko lailla täysiä, sillä vihreät eivät reviiristään luovu ja sosiaalidemokraatit tilkkivät kaikin keinoin vasemman siipensä pitävyyttä.

Puolueen ay-siipi vierastaa liiallista vihertymistä eli pelitilaa kannatuksen laajentamiseksi on rajoitetusti. Senpä tähden Vasemmistoliitto ei hevin vaihda sarjaa suurten eduskuntapuolueiden joukkoon.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic