Pääkirjoitukset

Vasemmistolla tutut eväät verouudistukseen

Ajatus varallisuusveron palauttamisesta tuskin saa laajaa kannatusta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson liputtaa kireämmän veroprogression ja varallisuusverotuksen puolesta.

Tuskin kukaan ainakaan yllättyi, kun vasemmistoliitto julkaisi tiistaina verouudistuksensa eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa Lahdessa.

Vasemmistolainen, kestävä verouudistus rakennetaan puolueen mukaan keventämällä työn verotusta pieni- ja keskituloisille painottuen, lisäämällä progressiota ja kiristämällä varallisuusverotusta.

Tämän lisäksi puolue haluaa huolehtia laadukkaiden julkisten palveluiden kattavasta saatavuudesta sekä taata tarvittavat tulonsiirrot. Ei siis kerrassaan mitään uutta auringon alla.

Vasemmistoliiton päämäärä on varakkaiden ja hyvätuloisten lisäverottaminen. Näin siis siitäkin huolimatta, että Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna hyvin progressiivista.

Pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta 138 000 euroa vuodessa ansaitsevaa palkansaajaa verotetaan Suomessa peräti seitsemän prosenttiyksikköä ankarammin kuin muissa Euroopan vertailumaissa keskimäärin. Suurituloisen veroprosentti on neljänneksi korkein Belgian, Italian ja Ruotsin jälkeen. Näin kertoi Veronmaksajien viimevuotinen vertailu.

Toisaalta niin sanotusta solidaarisuusverosta ei ole vielä edes päästy, mutta silti Vasemmistoliitto on palauttamassa kansan inhoamaa varallisuusveroa. Ehdotus tuskin saa kovin laajaa kannatusta missään piireissä.

Vasemmistoliiton veroehdotukset saattavat kuulostaa hämmentäviltä, mutta samaa ei voi sanoa puolueen ympäristölinjauksista. Kulutuksen suitsiminen ja huolehtiminen luonnon kantokyvystä kuuluvat ymmärrettävästi jo jokaisen puolueen agendalle.

Vasemmistoliiton kestävässä verouudistuksessa heristellään sormea niin rikkaille kuin köyhille. ”Varsinkin suurituloisimpien on muutettava radikaalisti elämäntapojaan ja kulutusvalintojaan, jotta ne mahtuisivat maapallon kantokyvyn rajoihin. Toisaalta Suomessa erittäin pienituloistenkin kotitalouksien aineellinen jalanjälki on yleensä selvästi kestävää tasoa suurempi.”

Ja näinhän se on. Vielä kun kauniit sanat saataisiin siirrettyä ihmisten arkipäiväisiin valintoihin.

Päivän lehti

14.7.2020