Pääkirjoitukset

Vastaanottokeskus sopii hyvin Mainiemeen

Eri puolilla maata käydään kiivasta keskustelua pakolaisten vastaanottokeskusten sijoittamisesta.

SPR vetoaa kuntiin, jotta löytyisi sopivia tiloja ja myös tahtoa pakolaisten vastaanottamiseen. Päätökset vastaanottokeskusten perustamisesta tekee Maahanmuuttovirasto. Valtio maksaa vastaanoton kustannukset.

Maahan tarvitaan pikavauhtia uusia hätämajoitustiloja, koska Suomeen on tulossa selvästi enemmän turvapaikanhakijoita kuin tähän asti.

Eurooppaan Lähi-idän ja Afrikan kriisialueilta suuntautuva pakolaisvyöry yltää myös pohjan perukoille, mutta enin paine purkaantuu paljon etelämpänä Suomen rajojen ulkopuolella.

Tänä vuonna maahan on tullut yli 5 000 turvapaikanhakijaa, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

Nykyiset 21 vastaanottokeskusta ovat täynnä, niiden joukossa myös SPR:n Lammin vastaanottokeskus.

Varsinaisesti kunnat eivät keskusten perustamisesta päätä, mutta SPR:n ja viranomaisten linja on, että sanavaltaa jätetään asiassa myös paikalliselle tasolle.

Hämeenlinnaan vastaanottokeskus on perusteilla Lammilla sijaitsevaan Mainiemen entiseen kuntoutuskeskukseen. Paikka sopii mainiosti hätämajoitukseen, koska tilat ovat siihen valmiit. Lammilla toimii jo valmiiksi vastaanottokeskus ja turhat epäluulot ovat jo ehtineet matkan varrella karista.

Hämeenlinnalla ei ole ensimmäistäkään syytä kääntää selkäänsä hädänalaisille.

Forssan kaupunginhallitus otti vastaanottokeskuksen perustamiseen kielteisen kannan tiukassa äänestyksessä. Forssalaiset osoittivat mieltään niin vastaanottokeskuksen puolesta kuin vastaankin.

Jyrkän mustavalkoista kahtiajakoa pitää keskustelussa välttää ja pitäytyä rauhallisesti tosiasioissa. Suomen on kannettava vastuunsa.

Epävarmuus ja osin epätietoisuuskin ovat ymmärrettäviä, mutta turhille peloille ja epäluulolle ei saa antaa sijaa.

Presidentti Sauli Niinistö kuvasi viime viikolla suomalaisten ristiriitatilannetta: Sivistyskansan inhimillisyys ja kunnia vaativat, että näitä ihmisiä autetaan. Samaan aikaan on presidentin mukaan muistettava, että kriisialueiden epävakautta ei voi hoitaa siirtämällä väestöä Eurooppaan.

Kantahämäläiset eivät voi vaikuttaa kriisien hoitamiseen, mutta hädänalaisia ihmisiä pitää auttaa.

Päivän lehti

4.4.2020