fbpx
Pääkirjoitukset

Vastaanottokyvyn rajat tulevat pian vastaan

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen saapui viime viikolla 2 812 turvapaikanhakijaa. Suomen vastaanottokyvyn rajat tulevat tällä vauhdilla vastaan.

Virallisen ennakkoarvion mukaan tänä vuonna Suomeen saapuu 30 000 turvapaikanhakijaa, mikä voi olla alakanttiin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) luonnehtii turvapaikanhakijoiden määrää jo maan taloustilannetta suuremmaksi ongelmaksi.

Erityisesti Ruotsin kautta Tornioon on saapunut Lähi-idästä ihmisiä lähes jatkuvana virtana.

Suomen länsiraja on Euroopan kenties avoimimpia. Liikennöinti sen yli on perinteisesti vapaata.

Portti Suomeen on ollut enemmän kuin avoinna. Kukaan ei vain ole uskonut, että joku voisi lähteä niin kaukaa kuin Irakista ja päätyä Haaparannan kautta Pohjois-Suomeen.

On myös turvapaikanhakijoiden etu, että tilanne rajoilla pidetään viranomaisten hallinnassa.

EU-johtajat yrittävät tilkitä vuotavia rajojaan tällä viikolla huippukokouksessaan, mutta ennuste on huono. Sitkeä vääntö eurooppalaisesta taakanjaosta pakolaiskiintiöiden muodossa johtaa lähinnä harhaan.

Pääasiallinen ratkaisua huutava ongelma on sama kuin Torniossa – hallitsematon muuttoaalto, se, että ihmisjoukot suuntaavat kulkunsa maanosan äärilaidalta toiselle täysin miten tahtovat.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) vakuuttaa, että tilanne Torniossa pyritään ottamaan hallintaan. Varmaa on, että se ei onnistu ilman resursseja.

Tornioon on siirretty kymmeniä poliiseja turvapaikkatutkinnan valmiusryhmään. Samaan aikaan on saatu tietoja ihmissalakuljetuksen ulottumisesta Suomeen. Lisätyön raskas taakka kaatuu, ei vain SPR:lle ja vapaaehtoisille, vaan myös poliisille ja Rajavartiolaitokselle.

Maahantulijat eivät voi enää jatkaa muitta mutkitta matkaansa Torniosta muualle Suomeen. On sitä parempi, mitä aikaisemmin joukosta karsitaan perusteettomat turvapaikanhakijat.

Mielenosoitukset maahanmuuttoa vastaan ovat paheksuttavaa väärien ennakkoluulojen levittämistä, mutta myös yhteiskunnallista oireilua, joka on syytä ottaa vakavasti.

Mielialojen kärjistymistä vastaan voidaan taistella vain toimien asiallisesti ja suomalaisen poliisin tapaan – jäätävän rauhallisesti ja asiaperustein.

Menot