Pääkirjoitukset

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi

Yhdysvallat jakautui poliittisesti kahtia jo ennen Donald Trumpia.
Forssassa otettiin kiihkeästi kantaa pakolaisten vastaanottamista vastaan ja sen puolesta elokuussa vuonna 2015.

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Maahanmuutto on Ruotsin vaalien teema ja siihen suuntaan olemme Suomessakin menossa.

Kansalaisten mielipiteiden selkeä eriytyminen ja kahtiajakautuminen myös Yhdysvalloissa ovat alkaneet jo paljon ennen Donald Trumpin valintaa presidentiksi, kuten Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski kuvaa.

Poliittinen kahtiajako on viime vuosikymmenien aikana kärjistynyt Yhdysvalloissa.

Alkuperäinen syy voi olla 1960-luvulla syntyneessä kansalaisoikeusliikkeessä. Virkavallan ja mustien väliset yhteenotot ovat kuohuttaneet näihin päiviin asti.

Maahanmuutto etelästä, etenkin Meksikosta, on Trumpin silmätikku. Niin laillinen kuin laitonkin maahanmuutto ovat silti olleet rakentamassa Yhdysvalloista talousmahtia.

Ruotsin vaaleissa on keskustelu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kuten mahdollisesta Nato-jäsenyydestä jäänyt maahanmuuton jalkoihin.

Ruotsidemokraatit ovat puheenjohtajansa Jimmie Åkessonin johdolla rakentamassa sikäläistä jytkyä. Perinteinen blokkipolitiikka natisee liitoksissaan. Demarit ja osa oikeistoblokista voivat joutua ahtautumaan samaan hallitukseen.

Suomessa maahanmuutto tuli puheenaiheeksi syksyllä 2015, kun pakolaisvyöry ryöpsähti. Ruotsin luvut Suomeen verrattuna ovat suhteutettunakin moninkertaiset.

On hyvä muistaa, että suomalaisten maahanmuutto Ruotsiin 1960- ja 1970-luvuilla oli hakeutumista taloudelliseen hyvinvointiin. Suomalaiset kuitenkin elivät maassa maan tavalla, tekivät töitä ja sulautuivat yhteiskuntaan.

Perussuomalaisten perustaja ja isähahmo Timo Soini pystyi pitämään kurissa – laajassa sylissään – puolueensa ääriainesten mielipiteet.

Aika näyttää, miten hajonneen puolueen uusi vetäjä Jussi Halla-aho suhtautuu keskustelun tasoon eduskuntavaalien lähestyessä. Ruotsin esimerkki tuo varmasti uutta intoa puolueaktiiveihin.

Täytyy toivoa, että keskustelu pysyy rakentavana. On vaikea nähdä, miten tulevien vuosikymmenien kestävyysvaje ja työvoimapula hoidetaan ilman työperäistä maahanmuuttoa.