Pääkirjoitukset

Vastakkainasettelun aika ei todellakaan ole ohi

Vaalitulos antaa presidentti Donald Trumpille mahdollisuuden jatkaa peliään. Yltiöpopulistiset puheet ovat saaneet seuraajia valitettavasti myös Euroopassa.
Vaalitulos vaikuttaa eniten presidentti Donald Trumpin johtamaan kauppapolitiikkaan. Trump puhui kannattajilleen tiistaina Clevelandissa, Ohiossa.

Maailma pidätti hengitystään, kun Yhdysvaltojen välivaalien ääntenlaskenta oli käynnissä. Ottelusta tuli ratkaisematon eli jännitys kohti presidentinvaaleja 2020 tiivistyy koko maailman kehitystä ajatellen.

Presidentti Donald Trumpin puolue republikaanit säilytti enemmistönsä senaatissa, mutta menetti valtansa demokraateille edustajainhuoneessa. Tappio ei ollut Trumpille murskaava, mutta viesti oli silti negatiivinen.

Trump on äärimmäisen taitava käyttämään julkisuutta hyväkseen. Vastakkainasettelu kiihtyi äärimmilleen vaalien alla, kun presidentti yllytti kannattajiaan äänestämään siirtolaisvastaisilla kärjistyksillä ja suoranaisilla valheilla esimerkiksi Meksikon rajalle rakennettavasta muurista.

Trumpilla on kaksi vaihtoehtoa kohti uutta presidenttikautta. Joko hän löysää selvästi ja ottaa maltillisemman linjan tai jatkaa vieläkin tiukemmin vastakkainasettelun nimissä. Yhdysvaltojen hyvä talouskasvu sekä parantuneet työllisyysluvut antavat hyvää pohjaa kummalle tahansa valinnalle.

Demokraattien enemmistö edustajainhuoneessa antaa Trumpille mahdollisuuden pelin politiikkaan. Jos hänen uudistuksensa tyrmätään, presidentti voi julistaa olevansa vanhoillisen koneiston ja perinteisen valtaeliitin uhri.

Parasta välivaaleissa Yhdysvaltojen kannalta lienee se, että kansa lähti presidentinvaaleja aktiivisemmin äänestämään. Varsinkin demokraatteja miellyttää se, että esiin nousi paljon naisia ja nuoria. Etenkin perinteisen republikaanisen osavaltion Texasin senaattorivaalissa menestyneen demokraatin Beto O’Rourken nimi kannattaa painaa mieliin.

Maailmalla Trumpin puheita seurataan huolella. Hän on jakamassa maailmaa Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän kesken, missä myllyssä kansainväliset instituutiot kuten YK tai EU joutuvat aivan uudenlaiseen pyöritykseen. Trumpin maailmassa vapaata kauppaa turvaavat sopimukset joutavat roskiin ja mahtivaltioiden vielä voimakkaammat johtajat tekevät diilejä keskenään.

Yhdysvaltain presidentin yltiöpopulistiset puheet ovat saaneet seuraajia valitettavasti myös Euroopassa kuten Puolan ja Unkarin sisäisessä kehityksessä on ikävästi nähty.

Päivän lehti

23.1.2020