Pääkirjoitukset

Vastakkainasettelun presidentinvaalit

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi Amerikan Yhdysvalloissa. Maailman vahvimman valtion presidentinvaaleista on tulossa kahden lähes päinvastaisilta arvoperustoilta ponnistavan ehdokkaan, edistyksellisen naisen ja rääväsuisen miljardöörimiehen, kamppailu.

Supertiistain esivaalit useissa eteläisissä osavaltioissa vahvistivat asetelmaa, joka oli nähtävissä jo esivaalikiertueen päästyä kunnolla käyntiin viime viikolla.

Marraskuun presidentinvaaleissa kohtaavat todennäköisesti demokraattien entinen ulkoministeri Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump, joka edustaa harvinaisen puhtaaksiviljeltyä amerikkalaista uhoa.

Hillary Clintonin supertiistai oli voittokulkua läpi osavaltioiden, eikä mikään enää näytä vievän häneltä paikkaa puolueensa presidenttiehdokkaana.

Bernie Sanders sai kannatusta juuri sen verran, että jatkaa vielä toivotonta kamppailuaan.

Republikaanileirissä Donald Trumpin triumfi jatkui myös – monien kauhuksi, ei vähiten republikaanien puoluejohdon. Puoluejohdon suosikki, Floridan senaattori Marco Rubio on jo poissa pelistä.

Republikaaninen puolue on vanhoillinen, mutta samalla maltillinen vaalikoneisto. Donald Trumpista on kaikkinainen maltti kaukana. Häntä ei voi ohjailla ja hänen politiikkansa arvaamattomuus hipoo täydellisyyttä.

Supertiistain hyytävin johtopäätös on se, että amerikkalaispolitiikan jo kypsään ikään ehtineellä kauhukakaralla, 69, on laajaa, jopa yli koko suuren maan kantavaa kannatusta.

Trumpin kilpailijoista Ted Cruz onnistui voittamaan kotivaltiossaan Texasissa, mutta se jäänee laihaksi lohduksi.

Donald Trumpista on todella tulossa republikaanien presidenttiehdokas. Sitä ei näytä estävän mikään.

Mitä sylki tuo suuhun puhuvan Trumpin on voinut tähän asti sanoa vain hämmentävän ja sekoittavan pakkaa. Nyt hän alkaa olla vakavasti otettava ehdokas suurvaltajohtajaksi. Siitä on nauru kaukana.

Likaista peliä ja skandaalien kaivelua voi hyvinkin olla tulossa. On kuitenkin vaikea nähdä, että Trump jäisi siinäkään kakkoseksi – kenellekään.

Supertiistain jälkeen pidetään esivaalit 15. maaliskuuta neljässä osavaltiossa. Silloin on sekä Hillary Clintonilla että Donald Trumpilla jo ratkaisun paikka.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic