Pääkirjoitukset

Vastavoimat tempovat äänestäjiä eurovaaleissa

Eurooppa-päivän kunniaksi EU-jäsenyyden suosiota on voitu hehkuttaa Suomessa ja Euroopassa ennätyksellisen korkeaksi. Myös erohalukkuus EU:sta on historiallisen vähäistä.
Europarlamenttivaalit pidetään toukokuun lopulla. Niissä valitaan EU-päättäjät Brysseliin. Kuva: STEPHANIE LECOCQ
Europarlamenttivaalit pidetään toukokuun lopulla. Niissä valitaan EU-päättäjät Brysseliin. Kuva: STEPHANIE LECOCQ

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimus summaa, että hiukan yli puolet suomalaisista suhtautuu Euroopan unionin jäsenyyteen myönteisesti ja seitsemäsosa kielteisesti.

Vajaata kolmannesta suomalaisista EU ei tunnu hetkauttavan suuntaan eikä toiseen.

Evan mukaan eritoten keskustan ja vasemmiston kannattajien suhtautuminen unioniin on parantunut ajan myötä. Ei ole mikään yllätys, että EU-jäsenyys miellyttää eniten RKP:n, vihreiden ja kokoomuksen äänestäjiä.

Tuttua on sekin, että EU:n kannatus on korkeinta nuorten ja korkeasti koulutettujen parissa.

Ristiriitaista asetelmassa on kuitenkin se, että EU:ta kritisoiva perussuomalaiset on samaan aikaan kannatuksensa huipulla.

Kaikki kunnia Eurooppa-päivälle, joka juhlistaa Euroopan rauhaa ja yhtenäisyyttä, mutta Euroopan unionin yhtenäisyys on nyt juuri koetuksella.

Yhtä lailla Euroopassa on samaan aikaan liikehdintää vastakkaisiin suuntiin. Kansallismielisten ja EU-kriittisten puolueiden suosion vastapainona peräti kaksi kolmasosaa eurooppalaisista kokee huhtikuisen Eurobarometri-tutkimuksen mukaan EU-jäsenyyden hyödylliseksi.

EU:n kannatus on kasvanut kaikkialla brittien brexit-sekasorron seurauksena.

Äärilaidat voivat ruokkia polarisaatiokehitystä, sillä ne ovat pitkälti toisensa vastavoimia. EU:n suosion vastapoolina epävarmuus on kasvanut lähes kaikissa jäsenmaissa. Entistä useampi valitsee puolensa.

Kehitys tietää jännitteitä ja poikkeuksellisen paljon jännitettävää kohta pidettäviin europarlamenttivaaleihin. Mikä on EU:n tulevaisuus? Palkitsevatko äänestäjät EU:n koossapitäjät vai heikentäjät?

Gallupit povaavat populisteille entistä parempia asemia, mikä vaikeuttaisi EU:n yhtenäisen linjan sorvaamista.

Heikko EU sopisi kovin hyvin Venäjälle ja myös Trumpin USA:lle.

Paljon on kiinni europarlamenttivaalien äänestysaktiivisuudesta. 21 EU-maan valtionpäämiehet ovat vedonneet kansalaisiinsa, jotta he ymmärtäisivät äänestää eurovaaleissa.

Päivän lehti

9.7.2020