fbpx
Pääkirjoitukset

Vastuussa ovat aseiden omistajat

 

Viime viikko oli erittäin murheellinen Pohjois-Savossa, kun kaksi lasta kuoli aseturmissa. Toisessa turmassa menehtyi viisivuotias lapsi pikkulasten leikkiessä aseella, toisessa onnettomuudessa 11-vuotias sai surmansa käsiteltyään isänsä asetta veneessä.
 
Tapahtumien seurauksena käynnistyi välittömästi keskustelu siitä, miten tällaiset onnettomuudet jatkossa minimoitaisiin.
 
Se on ilmeisen selvää kaikille, että valtakunnassa on aivan liikaa aseita. Varsinkin käsiaseiden hankkiminen ja käyttö on syytä vahvasti kyseenalaistaa. Mihin niitä tarvitaan?
Metsästysaseet puolestaan “kuuluvat” suomalaiseen elämänmenoon paljon kiinteämmin pitkäaikaisen metsästysperinteen kautta.
 
Onnettomuuksien seurauksena keskusteluun nousee aina myös aseiden säilytys sekä lainsäädäntö. 
 
Osa tarjoaa vaihtoehdoksi keskitetty säilytystä, osa pitää kotona säilyttämistä turvallisimpana. Kaupunkilaisjärjellä ajateltuna ei ole mitään mieltä keskittää valtavia asemääriä esimerkiksi seurojen ja yhdistysten tiloihin. Kuka niitä tiloja valvoisi yön ja päivän kanssa?
 
Kotona säilyttäminen on luonnollinen vaihtoehto. Tässä tullaankin siihen kaikkein tärkeimpään asiaan, ihmisten asenteisiin ja käytännön toimiin.
 
Mikään uusi laki ei muuta tilannetta paremmaksi ja turvallisemmaksi, jos itse aseiden omistajat ei jämäköidy! Oikea asenne ratkaisee.
 
Aseita käyttävät ja hallitsevat aikuiset. Heidän täytyy ymmärtää, että kotona säilytettävä ase ei voi olla latingissa yötä päivää seinällä roikkuen. Aseen on oltava aina tyhjä, lukko vielä mieluusti irrallaan. 
 
Ase ei ikinä, ei missään olosuhteissa ole lasten leikkikalu!
 

Menot