Pääkirjoitukset

Vauhti kiihtyy loppua kohti

Eurovaalien ennakkoäänestys lähti käyntiin laiskemmin kuin alun perin arvioitiin.

Hiljaisesta alusta huolimatta ei kannata masentua, sillä aikaa on. Usein vauhti kiihtyy loppua kohti. Äänestää voi ennakkoon kuitenkin aina tiistai-iltaan saakka. Varsinainen äänestyspäivä on viikon kuluttua sunnuntaina.

Yhdeksi syyksi äänestäjien myöhäiseen heräämiseen on esitetty ehdokkaiden vaalikampanjoiden tiivistymistä. Esimerkiksi Vihreät aloitti virallisen eurovaalikampanjansa vasta viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Vaikka toreja on kierretty jo viikkoja, moni ehdokas on lykännyt ilmoitteluaan aivan viimeisiin hetkiin.

Tähän mennessä julkistettujen vaalirahoitusennakkoilmoitusten perusteella kaksi suurinta kampanjaa hipoo 110 000 euroa. Suurin osa vakavasti otettavista ehdokkaista ilmoittaa pyrkivänsä noin 40 000–70 000 euron vaalibudjettiin tai jopa sen alle. Esimerkiksi europarlamentaarikko Mitro Repo (sd.) aikoo uusia paikkansa vain runsaan 14 000 euron rahallisella panoksella.

Kampanjat ovat suuruudeltaan eduskuntavaalien keskitasoa. Kun vaalipiirinä eurovaaleissa on kuitenkin koko maa, ei tämän kokoisilla budjeteilla saavuteta aukotonta näkyvyyttä.

Äänestäjällä on tällä kertaa jopa poikkeuksellisen runsaasti valinnanvaraa. Puolueet ovat laittaneet likoon parhaita voimiaan aina ministereitä myöten.

Moni äänestäjä ei olekaan vielä lyönyt kantaansa lopullisesti kiinni, vaan odottelee vielä ehdokkaiden uusimpia keskustelunavauksia. Kampanjaväellä ei ole aikaa löysäilyyn, vaan on jaksettava pusertaa aivan loppuun saakka.

Hämeenlinnassa äänestäjien hitaahkoa starttia voi selittää sekin, etteivät kaupunkilaiset ole heti löytäneet tietään ydinkeskustan äänestyspaikkaan. Vanha, tuttu pääposti ei näissä vaaleissa enää palvelekaan ennakkoäänestyspisteenä, vaan asia on hoidettava esimerkiksi Palvelupiste Kastellissa.

Toisaalta äänestää voi myös suurissa marketeissa, monissa kirjastoissa, löytötavaratoimistossa tai vaikkapa hauholaisella palvelutalolla, joten kovin paljon lähemmäksi kuntalaisia ei ennakkoäänestämistä enää voi tuoda.

Paitsi tuomalla äänestyksen verkkoon. Kaikki muut palvelut siellä jo lähes ovatkin.

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan ehdotusta nettiäänestyksen mahdollistamisesta.

Sähköinen äänestysmahdollisuus odottaa siis vielä tuloaan, mutta kun viimeisetkin tekniset ja tietoturvallisuuteen liittyvät esteet on selvitetty, se mullistaa koko äänestystapahtuman. Samalla voisi kuvitella tulosten laskennan nopeutuvan ja helpottuvan.

Verkossa tapahtuva sähköinen äänestys tekisi kansalaisvelvollisuuden suorittamisesta arkipäiväisemmän ja mutkattomamman tapahtuman. Säällä ei olisi enää samalla tavalla merkitystä uurnille lähtöön.

Toki rinnalla tulee vielä pitkään säilyttää mahdollisuus äänestää myös perinteisellä tavalla.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic