fbpx
Pääkirjoitukset

Väylät ja maakunnan sote tyrkyllä hallitusohjelmaan

Monialaisuuteen ei ainakaan alkuvaiheessa ole syytä mennä, ellei sitten soten kylkeen liitetä pelastuslaitoksia.
Säätytalolla päätetään Antti Rinteen (sd.) johdolla lähiviikkoina hallitusohjelmasta, jonne toivottavasti lobataan myös väylä- ja tiestön perusparannushankkeet. Kuva: Joel Maisalmi
Säätytalolla päätetään Antti Rinteen (sd.) johdolla lähiviikkoina hallitusohjelmasta, jonne toivottavasti lobataan myös väylä- ja tiestön perusparannushankkeet. Kuva: Joel Maisalmi

Vaikka hallitusohjelman sorvaaminen on vasta alkumetreillä, voi jo nyt tehdä joitakin päätelmiä sen vaikutuksista Kanta-Hämeeseen. Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että neuvottelut johtavat hallituksen muodostamiseen. Tällä hetkellä uskotaan niin käyvän.

Vaatimuslista, jonka keskusta esitti hallitukseen lähtönsä pohjaksi, on sinänsä kiinnostava. Hämmentävää on, että rökäletappion kokenut puolue voi yleensä vaatia mitään.

Listan kymmenen kohtaa tuskin toteutuvat sellaisinaan, vaikka hinku punavihreään hallituspohjaan onkin kova. Sieltä on silti poimittavissa muutamia tavoitteita, jotka todennäköisesti kelpaavat kaikille hallitukseen nyt pyrkiville puolueille.

Kantahämäläisittäin pistää silmään keskustan tavoite turvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 18 maakunnan pohjalta. Lisäksi puolue kirjaa, että maakunnista pitäisi tehdä monialaisia.

Nyt hallituksen muodostamisesta neuvotteleville puolueille todennäköisesti kelpaa 18 maakuntaa sote-palveluiden alustaksi, vaikka asiantuntijoiden mukaan 5–12 riittäisi.

Monialaisuuteen ei ainakaan alkuvaiheessa ole syytä suostua, ellei sitten soten kylkeen liitetä pelastuslaitoksia. Pääkaupunkiseutu ja ehkä muutamat muutkin suuret kaupungit saavat todennäköisesti erillisratkaisunsa, joita ovat vaatineet.

Kanta-Hämeessä tämä merkinnee, että jo aloitettua maakunnallista valmistelua voidaan jatkaa kuntayhtymän pohjalta. Kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) arvioi tällä viikolla, että rahoitus järjestynee ainakin ensi vaiheessa valtionosuuksin. Verotusoikeudesta ei tässä vaiheessa puhuta.

Koska kaikki nyt hallitukseen tarjolla olevat puolueet ovat sitoutuneet tiukkaan ilmastopolitiikkaan, voidaan olettaa, että väylähankkeet etenevät.

Nyt onkin kaikkien tahojen syytä nostaa painetta, että hallitusohjelmaan tulee kirjauksia väylähankkeiden kuten pääradan välityskyvyn edistämisestä pikaisesti, jotta tarjolla olevia EU-tukia pystytään hyödyntämään.

Tämän lisäksi hallitusohjelmaan tulee ujuttaa jonkinlainen kirjaus rapistuvan tiestön parantamisesta.

Menot