fbpx
Pääkirjoitukset

Väyrynen on vahvoilla

Keskustan puheenjohtajavaalista on tulossa tynkäkisa. Valovoimaisimmat ehdokkaat komissaari Olli Rehnin johdolla loistavat poissaolollaan.

Kun Mauri Pekkarinen vetäyi kisasta, luvassa on neljän herran taisto: Paavo Väyrysen, Tuomo Puumalan, Juha Sipilän ja Timo Kauniston, joka viime vaaleissa Väyrysen tavoin putosi eduskunnasta.

Puolueen vanha isäntä Seppo Kääriäinen totesi, että nyt valitaan tyyppiä, joka tuo keskustan johtoon tuoreutta ja uutta otetta. Hän ei kuitenkaan paljasta omaa suosikkiaan ja muistutti, että nuo kriteerit voi täyttää yhtä hyvin vanha tekijä kuin uusi nimi.

Kolmekymppisen Tuomo Puumalan kannalla ovat Mari Kiviniemen kannattajat. Kiviniemen perintöä ovat jakamassa muutkin. Timo Kaunisto muun muassa ilmoitti lähtevänsä, koska Mari Kiviniemi kieltäytyi jatkosta. Myös Juha Sipilä edustaa samaa linjaa.

Eli he jakavat citykeskustalaisten pottia. Asetelma vahvistaa Paavo Väyrysen osakkeita. Hänen ja hänen kannattajiensa väliin on vaikea lyödä kiilaa. Pekkariselle ei kisassa jäänyt selkeää ruutua. Hän teki oikeat johtopäätökset, eikä lähtenyt turhaan mittelöön.

Väyrynen sai potkua uudelle tulemiselleen presidentinvaalien kolmannesta sijasta. Hän sanoo pelastaneensa jatkuvassa alamäessä olleen keskustan. Väyrynen oli vaaleissa puoluettaan suositumpi.

Miehen pyrky näkyy nyt hänen kaikissa tekemisissään. Väyrynen käyttää jokaisen mahdollisuuden hyväkseen tavatakseen väkeä ja saadakseen mediajulkisuutta.

Yksi esimerkki tästä on keskustan vapputilaisuusepisodi. Väyrynen haluaa väkisin puhua puolueen pääjuhlassa vappuna ja ihmettelee, miksi Kiviniemi ei anna hänelle puhelupaa. Syy selviää puolueen pelisäännöistä: ei pidetä sopivana, että yksi puheenjohtajaehdokas pääsee puhuman pääkaupunkiseudun vappujuhlassa, jota valtakunnalliset mediat tapaavat seurata.

Kyse on tasapuolisuudesta.

Väyrynen ei kuitenkaan anna periksi. Nyt hän puuhaa kannattajiensa kanssa omaa puhetilaisuutta Helsinkiin.

Väyrynen on vahvoilla keskustan puheenjohtajaksi. Hänen mahdollisuutensa riippuu enemmän vastustuksen määrästä kuin hänen kannatuksestaan.

Jokainen puolueaktiivi tietää, että Väyrysen johdolla keskusta ottaisi taka-askelia. Uusia kannattajia puolue saisi korkeintaan perussuomalaisiin loikanneista.

Tämä pelko nostaa Väyrys-kielteisyyttä puolueessa ja poikii suoraan joko Puumalan tai Sipilän laariin.

Jotain puolueen keskeisten vaikuttajien asenteista kertovat jo menneet presidentinvaalit. Väyryselle haettiin kaikin mahdollisin keinoin vastaehdokasta. Tärkeintä tuntui olevan, että joku muu kuin Väyrynen istuisi vaalitenteistä toiseen.

Toisin kuitenkin kävi. Väyrynen jäi puolueen ainoaksi ehdokkaaksi ja palasi näin politiikan parrasvaloihin.

Menot