Pääkirjoitukset

Veikkaus tarvitsee vahvan johtajan

Veikkauksen uuden toimitusjohtajan haku sai sähköisen startin tavasta, jolla nykyinen toimitusjohtaja Risto Nieminen lähtee kansallisesta peliyhtiöstä.

Helsingin Sanomat uutisoi Niemisen saaneet potkut, mitä vastaan protestoivat Veikkaus, Nieminen ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes. Edelleenkin asiassa eletään kahden totuuden todellisuudessa.

Vapaaehtoisen eron ja irtisanoutumisen ero on tässä tapauksessa veteen piirretty viiva. Oleellista on lopulta vain se, että kumpikin osapuoli sai yhteenlaskussa saman summan: Veikkauksen toimitusjohtajaa pitää vaihtaa.

Perimmäiset syyt Niemisen lähdölle ovat pienen piirin tiedossa. Lopputulos oli joka tapauksen sen luonteinen, että hän oli antanut koko panoksensa yhtiön kehittämiseksi. Hänen työnsä päättyi yhteisesti sovitulla lihavalla korvauksella.

Niemisen kaudella Veikkaus menestyi hyvin. Yhtiö pysyi mukana pelikilpailussa ja se pystyi tulouttamaan joka vuosi satoja miljoonia euroja voittotuloja yhteiskunnalle.

Osattomaksi ei jäänyt myöskään toimitusjohtaja, sillä hänen palkkansa nousi kymmenessä vuodessa yli kolminkertaiseksi. Viime vuonna Niemisen palkka hipoi puolta miljoonaa euroa, minkä päälle Veikkaus maksoi yli 350 000 euron lisäeläkemaksua.

Myös johtaja on palkkansa ansainnut, mutta tämän toteamisen rinnalla on aihetta kysyä, onko Niemisen palkan hurjalle nousulle kaivettavissa esiin kestävät perusteet.

Nyt on kuitenkin uuden Veikkaus-johtajan etsinnän aika. Kiirettä ei ole, sillä aikataulun mukaan toimitusjohtaja pitäisi olla valittu syksyllä. Kukaan ei varmasti vastusta nopeita ratkaisuja, jos laajaa kannatusta nauttiva ehdokas tehtävään löytyy.

Pahojen puheiden mukaan Veikkauksen johtopaikoilla ei monopoliyhtiön vahvoina vuosina juuri hiki virrannut. Keskeiset paikat oli jyvitetty urheiluelämässä ja politiikassa kunnostautuneille. Esimerkistä käy urheilujohtaja ja poliitikko Matti Ahde (sd.), joka johti Veikkausta vuodesta 1990 vuoteen 2001.

Puolueita yhtiön suurin tuoli kiinnostaa edelleen. Totta kai, sillä tehtävässä on valtaa. Toimitusjohtajan paikka on muhkea palkinto ja poliitikon valinta tunnetusti tyhjentää usein sopivasti politiikan pelikenttää.

Palkintojen jaon aika on historiaa Veikkauksen toimitusjohtajan valinnassa. Tämä tosiasia on sanottu ääneen ilahduttavan monella suulla hyvin monesta ilmansuunnasta – puolueet mukaan lukien.

Uusi toimitusjohtaja voi totta kai olla taustaltaan poliitikko, mutta yli kaiken hänen tulee olla pätevä suuren ja ilmeisesti kovan aallokon kohtaavan yrityksen ensimmäinen mies tai nainen.

Kilpailu kiristyy ja Veikkaus onkin aivan toisenlainen monopoli kuin ennen nettipelin aikaa. Osalle suomalaisista lottokupongin palauttaminen kioskiin on erottamaton osa viikonloppua, mutta tämä kansanperinne näivettyy ellei peräti ole katoamassa.