Pääkirjoitukset

Velkaneuvonnalla on täytettävänä isot toiveet

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä putosi tammi–kesäkuussa edellisvuotisesta peräti yli 30 prosentilla. Ei tosin niin hyvä uutinen, kuin ensilukemalta luulisi.
Kun taskut ovat tyhjät, on syytä soittaa talous- ja velkaneuvontaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Kun taskut ovat tyhjät, on syytä soittaa talous- ja velkaneuvontaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Käräjäoikeuksiin jätettiin puolen vuoden aikana Tilastokeskuksen mukaan 1573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta, kun viime vuoden alkupuoliskolla määrä oli vielä 2282.

Poikkeuksellisen vähän hakemuksia kertyi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen laskua ei valitettavasti selitä niinkään parantunut tilanne vaan yskähdellyt organisaatiomuutos.

Julkinen talous- ja velkaneuvonta siirtyi vuoden alussa voimaan tulleen lain myötä kunnilta valtion oikeusaputoimistoihin.

Muutos oli tarkoitus hoitaa mahdollisimman sulavasti, mutta siirtyminen uuteen organisaatioon ja asianhallintajärjestelmään hidasti hakemusten käsittelyä selvästi alkuvuodesta.

Aluksi siirtoa haittasivat oikeushallinnon tietotekniset ongelmat ja sitten oikeusaputoimistot saivat odottaa asiakastietoja käyttöönsä.

Uudistuksen on toivottu yhdenmukaistavan talous- ja velkaneuvonnan palveluita, parantavan niiden saatavuutta ja estävän velkaantuneiden syrjäytymistä. Toiveet odottavat täyttymistään.

Asiakasmäärän kasvu on heijastunut Suomessa valitettavasti myös velkaneuvojien odotusaikoihin.

Velkaneuvojien ja apua tarvitsevien määrä on yhä epäsuhteessa, vaikka palkkaukseen onkin järjestetty lisää rahaa. Tarpeen on päästä akuutin hädän torjunnasta tehokkaampaan ennaltaehkäisevään neuvontaan.

Hyvää on se, että neuvontaa voi hakea mistä tahansa kotikunnastaan riippumatta. On myös puhelin- ja chat-palvelua.

Velkajärjestelyjen ilmeisen tilapäinen lasku on ristiriidassa myös maksuhäiriömerkintöjen nousun kanssa.

Jos tai kun maksuvaikeuksia ja vippitarpeita alkaa ilmaantua, kansalaisen olisi hetimmiten syytä hakea tilanteeseensa neuvoja, ennen kuin talous pettää.

Työttömyys, lomautus tai avioero voi suistaa talouden nopeastikin tasapainosta.

Talous- ja velkaneuvonta on hädän häämöttäessä isoksi avuksi. Velkaneuvojat eivät etsi syyllisiä vaan ulospääsyä vaikeuksista. Häpeään ei ole syytä.

Päivän lehti

23.1.2020