Pääkirjoitukset

Venäjä jatkaa inttämistä

Venäjän
ulkoministeri Sergei Lavrov ampui kohti kovilla sanoilla. Lavrovin tulkinnan mukaan Suomi kohtelee huonosti – sivistysvaltion periaatteita rikkoen – venäläislapsia.

Puheillaan itänaapurin johtaviin poliitikkoihin lukeutuva ministeri kirjoitti uuden ikävän luvun Venäjän ja Suomen lapsikiistassa.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä asiallisia kannanottoja tulkittiin mediassa kärjekkäästi. Tuomioja arvioi Lavrovin puhuneen tavalla, josta on maitten kesken hyvässä yhteisymmärryksessä sovittu.

Tästä ei voi olla kysymys. Venäjä ja Suomi eivät ole sopineet, että Suomi rikkoo sivistysvaltion periaatteita.

Tuomioja vähättelee Lavrov-tulkintoja, silti hän suhtautuu itse asiaan aivan oikein. Kun näyttää aivan ilmeiseltä, että Venäjä haluaa provosoida, ei Suomen pidä lähteä missään tapauksessa mukaan tähän leikkiin.

Suomi ei voi voittaa mitään, jos se ryhtyy huutamaan lapsikiistassa kilpaa Venäjän kokoisen suurvallan kanssa.

Lapsikiista on alusta lähtien Venäjän luoma sotku, sarja virheellisiä tulkintoja, tahallisia väärinymmärtämisiä – ja aivan ilmeisesti myös maan johdon halua kerätä pisteitä kansan silmissä.

Täysin harhainen on jo Venäjän lähtökohta. Suomalaiset viranomaiset eivät pidä lukua lasten kotimaasta, vaikka idässä näin sitkeästi väitetään.

Kun tilanne on Suomessa yksinkertaisesti tämä, eivät venäläiset lapset voi mitenkään olla vainon kohteena.

Kuitenkin Venäjällä on väitetty, että Suomessa on kohdeltu huonosti jopa tuhansia venäläislapsia. Maan johdolla ja asioista tietävillä viranomaisilla on silmiinpistävän niukasti halua oikoa vääriä tietoja.

Venäjä jatkaa myös hokemista yhteisestä lapsiasiainkomissiosta. Suomen puolelta on aivan varmasti niin monta kertaa todettu komission jyrkästi lain vastaiseksi, että Venäjän täytyy tämä ymmärtää.

Tämä on aivan selvää: Venäjän tahto ei voi murtaa länsimaisen demokratian ja sivistysvaltion lain voimaa.

Suomen viranomaisilla ei tietenkään ole oikeutta keskustella yksittäisten ihmisten asioista vieraan vallan edustajien kanssa. Komissioon taipuminen todistaisi myös venäläislasten huonoa kohtelua.

Komissio olisi avaus ties kuinka monen eri valtion kanssa perustettavalle lastensuojelun yhteistyöfoorumille. Idea on kelvoton.

Suomi on tottunut neuvottelemaan Neuvostoliitto/Venäjän kanssa kiistat pois päiväjärjestyksestä. Kun on lyöty kättä päälle sovinnon vahvistamiseksi, idässä on ollut jälleen Suomen ystävä.

Tällä kertaa Venäjällä tuntuu olevan vähän halua asiallisiin neuvotteluihin. Venäjä ei halunne olla ainakaan Suomen suuri ystävä.

Lapsikiistaa ei pidä paisutella, tässäkin tapauksessa maailmaan mahtuu ääntä. Kuitenkin esimerkiksi suomalaisten tuotteiden laaja boikotti itämarkkinoilla olisi kohtuuton seuraus asiassa, jossa Suomi on syytön.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic