fbpx
Pääkirjoitukset

Venäjä on osavastuussa syyrialaisten ahdingosta

Lähi-itä on tullut lähelle suomalaisia: pakolaisuus maailman sitkeimmistä kriisipesäkkeistä ulottuu meillekin.

Ongelmaan pitää puuttua sen alkulähteillä. Kaikki muu on hätäapua. Vaatimukset kaikuvat kyynisille saleille maailman johtajien kokoontuessa.

Kun ihmiset joutuvat pelkäämään henkensä puolesta, ei tilanteen edessä pidä antautua ja jäädä toimettomaksi. Tappajat on saatava kuriin ja tuomiolle, tarvittaessa laajalla kansainvälisellä yhteistyöllä. Sen tiellä on kuitenkin lähes ylikäymättömiä valtapoliittisia esteitä.

Katseet ovat viime päivinä kääntyneet YK:n yleiskokouksen puoleen. Kerrankin on luvassa muuta kuin pelkkää sanahelinää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole kymmeneen vuoteen edes käynyt YK:n yleiskokouksissa, vaan pannut asialle käsikassaransa, ulkoministeri Sergei Lavrovin.

Maanantaista Putinin puhetta ja neuvotteluja Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa odotettiinkin suurin toivein. Putinin piti tulla New Yorkiin mukanaan mahdollisesti jopa mullistava Syyrian rauhansuunnitelma.

Putinin puhetta ei hyvällä mielikuvituksellakaan voi pitää rauhantahtoisena.

Venäjän presidentin mukaan on virhe kieltäytyä yhteistyöstä terrorismia vastaan urheasti taistelevien Syyrian asevoimien kanssa. Putin pyysi muuta maailmaa liittymään taisteluun terroristijärjestö Isisiä vastaan presidentti Bashar al-Assadin rinnalla.

Putin pitää sankarinaan diktaattori al-Assadia. Siten Venäjä on vähintäänkin osavastuussa syyrialaisten ahdingosta.

Obama ehti vastata Putinille jo ennen tämän puhetta: al-Assad on lapsia tappava tyranni.

Länsimaiden kanta al-Assadia kohtaan on viime aikoina jonkin verran pehmennyt. Hänen oikea roolinsa on kuitenkin sellainen, että hänet pannaan rautoihin ja toimitetaan pikaisesti tuomiolle kansanmurhasta.

Putin tietää, ettei länsi lähde ainakaan maaoperaatioon Isisiä sen paremmin kuin Bahar al-Assadiakaan vastaan. Sitä vastoin Venäjälle Syyria on juuri parahultainen temmellyskenttä, joka vie huomion Ukrainasta.

Isis on kaikille yhteinen vihollinen, mutta laaja rintama äärijärjestöä vastaan on kaukana toteutumisesta. Tappaminen jatkuu, ja ihmiset pakenevat, osa kuolemanhädässä, osa vain paremman elämän toivossa.

Menot