fbpx
Pääkirjoitukset

Venäjän lopun ajan johtaja jatkaa linjallaan

Vladimir Putin ottaa vallan tarvittaessa puuttua jopa suoraan Valko-Venäjän tilanteeseen. Putinilla ja Venäjällä on aikaa odottaa, mutta Ukrainan tilanne käy jo hyvin tukalaksi.
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti vuotuisen linjapuheensa Moskovassa keskiviikkona. Kuva: epa09149352
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti vuotuisen linjapuheensa Moskovassa keskiviikkona. Kuva: epa09149352

Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskiviikkoista linjapuhetta odotettiin jännityksellä, koska Yhdysvaltain vallanvaihto on tuonut kansainväliset suhteet kuumaan vaiheeseen, jossa palaset etsivät paikkojaan.

Presidentti Joe Biden on suhteessa Venäjään paljon tiukempi kuin edeltäjänsä, mikä kaventaa Putinin liikkumavaraa. Sen on pelätty provosoivan kotimaan kannatuksensa kanssa kipuilevaa itsevaltaista Venäjän “lopun ajan” johtajaa.

Joukkojen keskitys Ukrainan rajalle ja Aleksei Navalnyin tapaus ovat saaneet tarkkailijat varpailleen. Putinin suusta ei kuultu kuitenkaan paljonkaan näistä polttopisteasioista: Navalnyista ei sanaakaan ja Ukrainasta vain ohuesti.

Ei onneksi kuultu mitään uutta sotaisaa Ukrainaan kohdistunutta uhkausta. Sen kääntöpuolena on venäläinen väsytystaistelu.

Katso Youplayn video:


Ukrainan tilanne on pysynyt jo hyvin pitkään kriittisenä, mikä syö pohjaa pois myös Suomen ja presidentti Sauli Niinistönkin edistämältä Venäjän ja lännen vuoropuhelulta. Sen jatkamisesta Putin puhui koristellen sanansa vakuuttavasti, mutta rajanveto oli tutun tyly: Venäjä ei salli “punaisen linjan” ylittämistä, mikä on Putinin retoriikkaa, jonka merkityksen määrittelyn hän varaa itselleen, kuten myös poisottamattoman mahdollisuuden jatkaa maansa johdossa. Duuman vaalit sentään syksyllä pidetään.

Putinilla ja Venäjällä on aikaa odottaa, mutta Ukrainan tilanne käy jo hyvin tukalaksi. Iso maa ja kansakunta keskellä Eurooppaa ei voi elää loputtomiin veitsi kurkulla.

Suuren huomion Vladimir Putin antoi uskolliselle liittolaiselleen Valko-Venäjän vallassaan roikkuvalle Aleksander Lukashenkolle, joka saapuikin heti torstaina kiitoskäynnille Moskovaan.

Putin ottaa yhä selvemmin käsiinsä vallan puuttua jopa suoraan Valko-Venäjän tilanteeseen. Siitä kielii hänen laajasti viljelemänsä salaliittoteoria Lukashenkon murhahankkeesta ja Yhdysvaltain osallisuudesta siinä.

Lukashenko saa vastakin tukea Moskovasta. Se tietää kovien aikojen jatkumista sinnikkäästi oikeuksiensa puolesta kaduille lähteville valkovenäläisille.

Menot