Pääkirjoitukset

Venäläisraha valloittaa kaukaloita

Helsingin Jokereiden siirtyminen ensi kauden jälkeen venäläiseen KHL-liigaan oli jymyuutinen jo vuosia totutun kaavan mukaan sujuneessa suomalaisessa huippujääkiekkoilussa.

Lajin huomioarvo ei ainakaan vähene. Jokereiden venäläisliikemiehille myydyssä kotihallissa nähdään tulevaisuudessa Euroopan kiistatta rahakkaimman, mutta myös tasokkaimman jääkiekkosarjan otteluita.

Venäläisraha valtaa kaukaloita näköjään vastustamattomasti.

Jääkiekko on hätkähdyttävän kovaa bisnestä ja kovimpia kasvualoja nyky-Venäjällä.

KHL on laajentunut hurjaa vauhtia. Sen valossa Jokereiden eli liikemies Harry Harkimon ratkaisu oli jopa ennakoitavissa.

Venäläisille Jokerit on arvokas avaus länteen, läntisen Euroopan jääkiekkomarkkinoille.

Maailmankatsomukset eivät enää kamppaile kaukalossa. Luultavasti Venäjän johdolla ei kuitenkaan ole mitään KHL:n viimeisintä valtausta vastaan.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto on puuhannut Eurooppaan kansallisten sarjojen rinnalla pelattavaa sarjaa. IIHF:n syksyyn 2014 tähtäävä yritys tulee nyt uuteen valoon. Jokerit tekee KHL:stä aidosti eurooppalaisen jääkiekkosarjan.

Tähän asti KHL:n joukkueita on ollut, Venäjän lisäksi, sellaisista maista kuin Kazakstan, Ukraina, Latvia, Valko-Venäjä, Tshekki, Slovakia ja Kroatia, joista useimmat ovat entiseen Neuvostoliittoon tai sen valtapiiriin aikaisemmin kuuluneita maita.

SM-liiga jää ehdottomasti kaipaamaan Helsingin Jokereita, joka on kautta vuosien ja vuosikymmenten ollut yksi värikkäimmistä ja myös yleisöön menevimmistä joukkueista. Narripaidat ovat herättäneet tunteita niin puolesta kuin vastaankin.

HPK:lle Jokerit on ollut yksi vaikeimmista vastustajista varsinkin Helsingissä. Yhdessä joukkueet ovat järjestäneet ikimuistoisia jääkiekkoiltoja kerta toisensa jälkeen.

SM-liigassa joudutaan vakavasti pohtimaan Jokereiden siirtoa ja sen vaikutuksia suomalaiseen jääkiekkoiluun.

Jo ennestään on kannettu huolta suomalaispelaajien ja valmentajien vuolaasta virrasta KHL:ään. Ratkaisut ovat olleet taloudellisia ja sinänsä ymmärrettäviä. Palkkiot venäläissarjassa ovat toiselta planeetalta kuin Suomessa.

Yleisö ja muut rahoittajat kuten yrityselämä eivät ole jättäneet jääkiekkoilua. Kilpailu kovenee, kun SM-liigan huomioarvosta osan lohkaisee suuri ja mahtava KHL. Kakun jakajia voi olla jo liikaa, jos rinnalle tulee vielä erillinen eurosarja.

Jokerit on KHL:ssä tiukassa paikassa. Miten joukkue, joka ei ole pärjännyt taloudellisiin voimavaroihinsa nähden kovin kummoisesti SM-liigassakaan, voi menestyä kivikovassa venäläisliigassa?

Kesän keskelläkin on hyvä muistaa, että jääkiekko on onneksi edelleenkin lähtökohtaisesti urheilua, jossa raha ei voi ratkaista kaikkea, ainakaan sen ei pitäisi.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic