Pääkirjoitukset

Venepaikka ihan keskellä

Hämeenlinna on ensi kesänä taas vähän viihtyisämpi paikka, kun Panimonrannan laituri on valmistunut. Järvenrantaelämä kuuluu ilman muuta myös keskustaan. Laivaranta ja Laivarannanpuisto on pantu jo aikaisemmin kuntoon. Lisäksi Etelärannassa ovat omat suunnitelmansa, jotka on nähty jo Rantatorin ”paluuna”.

Ihan terveellistä on välillä alkuasukkaidenkin katsella kaupunkia vähän ulkopuolisin silmin, kun mietitään, miksi tänne muutetaan. Ihan joka kylässä ei olekaan julistaa haettavaksi venepaikkoja aivan kaupungin keskustassa. Ollaan reilusti ylpeiltä tästäkin pienestä yksityiskohdasta, eikä ainakaan kadehdita taas kuten taannoista Linnankasarmien taakse rakennettua laiturisaunaa, joka mitä ilmeisimmin ole valituskohun jälkeen tuottanut mitään harmia kenellekään. Ketä se haittaa? Aika vähäisessä käytössä sauna tosin vaikuttaa olevan.

Panimonrannasta voisi jatkaa vastarannalle, joka on muuten se aurinkoisempi. Verkatehtaan ranta on lähes täysin käyttöä vailla. Hauska pieni tarina historiasta kertoo, että Pinellan puistossa oli aikoinaan samanniminen ravintola. Ravintoloitsijan palkkaamat neitoset kuljettivat aikakirjojen mukaan matkustajia siipiratasveneellä Pinellan ja Parkin (Kaupunginpuiston) välillä. Paikallinen risteilyliikenne olisi nykyäänkin paikallaan.

Vaakunan venelaituri ja terassi kaipaisivat uudistusta. Myös maineikas Aulangon hotellin laituri on aika surkeassa jamassa. Onneksi Aulangon Kievarissa puuhataan rohkeasti uutta laituria (HäSa 29.4).

Vanajaveden rantaa riittää kilometrikaupalla, mutta sitä ei ole osattu ottaa käyttöön niin hyvin kuin olisi pitänyt. Ei rannasta ole iloa niin paljon kuin voisi olla, jos se on ryteikön takana tai vaarallisen kivikkoinen kuten linnan luona. Rantareitilläkin voi ihailla maisemaa, mutta veden ääreen asti pääsee turvallisesti silti vain muutamasta paikasta.

Menot