Pääkirjoitukset

Verkkovierailumaksussa karhu vielä nylkemättä

Europarlamentin voimannäyttöihin on laskettu roaming- eli verkkovierailumaksujen kohtuullistaminen. Parlamentti on vuosien varrella kurittanut Euroopan telemarkkinoita ja juntannut läpi EU-maasta toiseen soitettaviin kännykkäpuheluihin merkittävät hinnanalennukset.

Verkkovierailumaksuista on määrä päässä EU:ssa kokonaan eroon ensi kesänä, jolloin matkailija voisi käyttää älykännykkäänsä toisessa EU-maassa samalla hinnalla kuten kotimaassa.

Vaan jos huonosti käy, kalikka kolahtaa suomalaisten nilkkaan. Suomessa teleyhtiöt ovat kunnostautuneet myymällä kansalaisille rajattoman datan liittymiä ihan sutena. Nyt epäilynä on, tuliko sittenkin hankittua susi lampaan vaatteissa, kun teleyhtiöt saattavat maksattaa asiakkailla EU-muutoksen hinnan tai siirtyä datakattoihin.

Villakoiran ydin on siinä, että suomalaiset käyttävät mobiilidataa kohtuuhintaan ja moninkertaisesti muihin EU-kansalaisiin verrattuna, kun leijonanosa jäsenmaista kannattaa tukkuhinnoitteluun niille sopivaa korkeaa hintakattoa.

Neuvottelut operaattoreiden välisestä tukkuhinnoittelusta ovat vielä kesken, mutta Suomi voi jäädä karhunpainissa alakynteen niin, että turkki pöllyää.

Selätetyksi saattaa siis joutua suomalainen teleoperaattori ja sen myötä kännykänkäyttäjä, joka on tähän asti saanut nauttia matkapuhelinpalvelujen eurooppalaisittain huokeista hinnoista.

Korkealla hintakatolla suomalaisoperaattorit joutuvat tiedonsiirron maksajiksi, jos suomalaisturistit käyttävät lomallaan Etelä-Euroopassa dataa kuten kotimaassa.

Tappiollinen tiedonsiirto tietää hinnankorotuspaineita kotimaassa ja vaarantaa nykyisten datapakettien tarjonnan.

Toivona on, että Euroopan parlamentti saa vielä kammettua komission pään ja neuvottelut tukkuhinnasta suomalaisoperaattoreille edullisempaan kompromissiin.

Riittävän alhaisella tasolla suomalaisten operaattorien ja niiden asiakkaiden maksettavaksi ei tulisi epäoikeudenmukaisia tukkuhintoja muun Euroopan yhtiöille. Se olisi samalla sitä todellista ”reilun käytön politiikkaa”, jolla halutaan kuriin verkkovierailukeinottelu: halvan liittymän ostaminen toisaalta ja sen käyttäminen pysyvästi toisessa maassa.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic