Pääkirjoitukset

Veroa päin hunajaisin huulin, sokeroiduin suin

Makeisten ja jäätelön valmistevero poistuu ensi vuoden alusta, koska EU-komission mukaan vero on valtion tukisääntöjen vastainen ja kilpailua vääristävä. Kuluttaja on voinut huomata, kuinka kauppojen hyllyt ovat täyttyneet makeisveroa kiertävistä suklaakekseistä. Makeisverosta oli kannellut Elintarviketeollisuusliitto.

Terveyspoliittisista perusteluista huolimatta valtio on ajatellut valmisteverolla enemmänkin verokertymää kuin haittaveroa. Veron poistuminen maistuu karvaalta, koska valtio menettää makeisten ja jäätelön osalta yli sadan miljoonan euron verotulot. Apuun on huudettu sokeriveroa, joka oli voimakkaasti esillä jo makeisveron valmistelun yhteydessä.

Sokeripitoisten tuotteiden veroa on kannattanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos terveysvaikutusten vuoksi. Maailman terveysjärjestö WHO on kehottanut maita sokeripitoisten juomien verottamiseen. Terveysalan asiantuntijoiden lisäksi puhe lisätyn sokerin verotuksesta on herättänyt päättäjät puntarointiin mutta elintarvikealan taisteluun. Elintarviketeollisuusliitto pitää sokeriveroa kaikin tavoin toteutuskelvottomana ja arvioi sen mädättävän ruoka- ja juomayritysten kilpailukyvyn.

Hallitus oli ohjelmassaan linjannut, että makeisveroa korotetaan ja laajennetaan veropohjaa kilpailuvaikutukset ja valtiontukisäädökset huomioon ottaen. Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän 12 jäsentä patistaa kirjallisella kysymyksellä hallitusta sokeriveron käyttöön. Perusteena mainitaan kansanterveydelliset ja kansantaloudelliset hyödyt.

EU-lainsäädäntö ei estä sokerin eikä rasvan tai suolankaan terveysperustaista verottamista. Vero on kohdistettava tuotteiden lisättyyn sokeriin. Sokeriveron toteutuksessa haastavinta on pitää siitä paakarit nujertava byrokratia kaukana.

Sokerivero voi tuoda omat lieveilmiönsä, mutta asiantuntijoiden lupaamien myönteisten vaikutusten pitäisi johtaa veron käyttöönottoon. Haittaveroa voi olla ikävä maksaa, mutta kalliimpaa hintaa perisi jatkossa eritoten lasten ja nuorten lihominen, hampaiden reikiintyminen, diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit. Kansalaisten terveys kiittää, kun napostelutuotteiden sokeripitoisuus laskee.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic