Pääkirjoitukset

Veroparatiisien salaverhoa raotetaan

Yleisradion MOT-ohjelma on kaivanut esiin monia yhteiskunnallisia epäkohtia, välillä onnistuen, välillä epäonnistuen.

Pahin moka ohjelman tekijöille sattui lautakasajutussa, jossa he väittivät pääministeri Matti Vanhasen saaneen rakennusyhtiöltä puutavaraa ilman laskua.

Vedenpitävä näyttö toimittajilta kuitenkin jäi.

 

Nyt ohjelman tekijöillä on käsissään kansainvälisestikin hätkähdyttävää aineistoa veroparatiiseista. Ohjelma ajetaan ulos tänään parhaaseen katseluaikaan.

Yle on mainostanut näyttävästi ohjelmaa ja kertonut, että tutkivien toimittajien kansainvälisen yhteistyön tulos paljastaa myös suomalaisyhtiöt, joilla on toimintaa veroparatiiseissa tai yhteistyötä niissä toimivien yhtiöiden kanssa.

Näyttävä ohjelman hehkutus on nostanut sen odotusarvoa. Katsojamäärän odotetaan nousevan seitsemännumeroisiin lukuihin.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Yhdysvalloissa toimivalla tutkivien toimittajien keskuksella on käytössää 2,5 miljoonaa salaista asiakirjaa, joissa on tietoja yli sadastatuhannesta veroparatiisiyhtiöstä.

Jos ohjelma sisältö vastaa ennakkomainontaa, on kyseessä globaalistikin merkittävä journalistinen teko.

 

Ohjelmassa haastatellut ja aineistoon perehtyneet asiantuntijat ovat sanoneet, että mitään vastaavia tietoja ei veroparatiiseista ole ennen paljastettu.

Tietoa on liikkunut tähänkin asti runsaasti. Enemmän on kuitenkin ollut kyse arvioista kuin dokumentteihin perustuneista faktoista.

Muun muassa Tax Justic -järjestö teki jo aikoja sitten laskelmia veroparatiiseihin kätketyistä varoista ja päättyi hurjaan lukuun, 11 000 miljardiin euroon.

Yksin kehitysmaista arvioidaan veroparatiiseihin valuvan vuosittain 500 miljardia euroa, josta summasta puolet on monikansallisten yhtiöiden verosuunnittelua.

 

Tähän mennessä esiin tulleiden tietojen mukaan suomalaisten varallisuus veroparatiiseissa nousee viiteen miljardiin euroon. Veromenetykseksi arvioidaan noin sataa miljoonaa.

Nämä luvut ovat vain arvioita, joihin odotetaan vahvistusta illan ohjelmassa. Kiinnostavinta tietoa ovat ehkä sittenkin yhtiöiden nimet.

Verosuunnittelu ja veroparatiiseissa toimiminen eivät lähtökohtaisesti ole rikollista toimintaa. Rahaa voidaan ihan laillisin keinoin kierrättää alhaisesti verottavien maiden kautta.

 

Kyse on lähinnä moraalista. Suomessa keskustelua on aiheuttanut muun muassa se, että monet terveys- ja hoiva-alalla toimivat kansainväliset konsernit eivät juuri maksa veroja Suomeen. Voitot valuvat veroparatiiseissa toimiville emoyhtiöille. Valtaosa niiden rahoista tulee kuitenkin julkiselta sektorilta, Suomen valtiolta ja kunnilta.

Ajanoloon nähdään illan ohjelman vaikutukset yrityksiin ja päättäjiin. Lähihistorian valossa ei kannata suuria odottaa.

 

OIKAISU:
Pääkirjoituksessa mainittiin erheellisesti, että Yle 1:n MOT-ohjelmassa esitettiin aikoinaan väite Matti Vanhasen maksamattomasta lautakasasta. Väite esitettiin TV2:n Silminnäkijä-ohjelmassa. Tekijä kyllä oli MOT-ohjelmaa toimittanut Ari Korvola. (Oikaisu julkaistu Hämeen Sanomissa 9.4.2013)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic