fbpx
Pääkirjoitukset

Veropotti supistui koronavuonna vähän

Verohallinnon mukaan oli yllätys, että yhteisöveropotti pieneni niinkin vähän, vaikka vuonna 2020 epidemia oli pahimmillaan. Se on koko kansantalouden etu.
Veropäivinä nähdään enää vain harvoin valtavia yllätyksiä. Yrityskaupoilla voi rikastua, samoin peliyrityksillä sekä pääomatuloja nostamalla, mutta palkkatyöllä kovin paljon harvemmin. Kuva: Satumaari Ventelä/ Lännen Media
Veropäivinä nähdään enää vain harvoin valtavia yllätyksiä. Yrityskaupoilla voi rikastua, samoin peliyrityksillä sekä pääomatuloja nostamalla, mutta palkkatyöllä kovin paljon harvemmin. Kuva: Satumaari Ventelä/ Lännen Media

Vuoden 2020 kokonaisverokertymä oli Suomessa 69,2 miljardia euroa. Mukana luvussa ovat tuloverojen lisäksi muutkin kerätyt verot, kuten arvonlisäverot, valmisteverot, kiinteistöverot ja muut.

Vuonna 2019 kokonaisverokertymä oli hieman suurempi eli 70,4 miljardia euroa. 

Kokonaisverokertymän lasku johtui siitä, että arvonlisäveroa, yhteisöveroa, lähdeveroa ja autoveroa kerättiin edellisvuotta vähemmän. 

Pieni miinus kerättyjen verojen määrässä on kuitenkin hyvinvointiyhteiskunnan torjuntavoitto.

Paljon pahempaan oli hyvät perusteet uskoa, kun maaliskuussa 2020 koronavirus lähti toden teolla leviämään.

Tilanne oli epävarma, ja monissa skenaarioissa yritysten pelättiin kärsivän ja samalla verotulojen laskevan huomattavasti enemmän kuin lopulta tapahtui. Itse asiassa moni yritys on pystynyt tekemään hyvää tai kohtuullista tulosta vaikeista ajoista huolimatta.

Tästä kertoo myös yhteisöverokertymä, 5,4 miljardia euroa. Kiittäminen on muun muassa lääkeyhtiö Bayeria, K-ryhmää, pankkeja ja vakuutusyhtiöitä, UPM:ää, Nestettä ja lukuisia muita pörssiyrityksiä.

Veropäivinä nähdään enää vain harvoin valtavia yllätyksiä. Yrityskaupoilla voi rikastua, samoin peliyrityksillä ja perimällä sekä pääomatuloja nostamalla, mutta palkkatyöllä kovin paljon harvemmin.

Silti todella kovatuloisiakin löytyy, vaikka ei ehkä maailman mittakaavassa. Miljoonan euron ansiotuloilla ei pääse Suomessa sadan eniten palkkatuloja tienanneen listalle. Ja se on pelkästään hyvä asia!

Verottajan ja median kiista verotietojen julkisuudesta on palannut suurin piirtein lähtöruutuun.

Joka ikinen veropäivä tulojen julkisuudesta kuitenkin kiistellään. Vaurastuminen ei kuitenkaan ole pelkkä yksityisasia.

Ensi vuonna varmasti pohditaan esimerkiksi ruokalähettifirmojen asioita. Rahaa niissä pyörii – etenkin omistuspeleissä – paljon, mutta varsinaisten ruokalähettien tienestit jäävät kovin usein varsin vaatimattomiksi.

Siksi veropäivänä voidaan keskustella kohtuudesta ja oikeudenmukaisuudestakin.

Menot