Pääkirjoitukset

Verottaja patistaa kansalaisia verkkoon

Valtaosa verovelvollisista käyttää tietokonetta, eläkeläisetkin, joiden digitaitoja usein epäillään. Veroehdotuksen täydentäminen paperilla on tehty vaikeaksi.
Jos haluaa tehdä kirjallisesti muutoksia veroehdotukseen, pitää nähdä vaivaa ja olla liikkeellä ajoissa. Kuva: Pekka Aho
Jos haluaa tehdä kirjallisesti muutoksia veroehdotukseen, pitää nähdä vaivaa ja olla liikkeellä ajoissa. Kuva: Pekka Aho

Verovelvolliset ovat viime viikkoina saaneet postitse veroehdotuksen viime vuoden verotuksesta. Se ei enää olekaan tutunomainen iso paperilakana, vaan nippu paperia.

Verottaja on nyt ottanut kovat keinot käyttöön saadakseen ihmiset täydentämään veroehdotukset verkossa, sillä muutoksiin tarvittavien lomakkeiden paperiversiot pitää tilata erikseen.

Vähennyksistä ainakin osa, kuten kodin ja työpaikan väliset matkakulut puuttuvat veroehdotuksesta. Siksi ehdotus kannattaa ehdottomasti tarkistaa ja täydentää.

Verkossa se on hyvin helppoa ja sujuvaa, jos on tottunut verkkopalveluiden käyttäjä.

Veroehdotus on siis mahdollista täyttää myös paperille. Lisälomakkeiden tulostus onnistuu verkossa, mutta on mahdollista myös soittamalla tai verotoimistossa käymällä. Jopa ilmainen palautuskuori pitää tilata tai hakea.

Pitää siis olla ajoissa liikkeellä eikä viimeisenä palautuspäivänä. Lisäksi palautuskuori jää postin armoille. Nykyäänhän ei voi tietää, viekö postinkanto viikon vai kaksi.

Eritäin suuri osa kansalaisista käyttää tietokonetta, myös eläkeläiset, joiden digitaitoja jatkuvasti epäillään. Siksi on luontevaa siirtää veropalvelun painopiste verkkoon.

Silti paperillinen täydennysmahdollisuus on toistaiseksi säilytettävä, koska edelleen on täysin toimintakykyisiä kansalaisia, jotka eivät käytä tietokonetta.

Verotusta usein kirotaan ja vaaditaan veroja alas. Puolueilla on siihen erilaisia painotuksia. Kokonaisverotuksen merkittävää alentamista yksikään vakavasti otettava puolue ei vaadi.

Tuloverotus on progressiivista eli veroprosentti kasvaa tulojen myötä. Tavaroiden ja palvelujen hinnoissa perittävät käyttö- ja haittaverot taas ovat samansuuruisia kaikille, jolloin niiden voidaan sanoa suosivan hyvätuloisia.

Painotuksista on jälleen vääntöä tulevissa hallitusneuvotteluissa. Ilman kohtalaisen painavaa verotusta hyvinvointiyhteiskunta ei kuitenkaan pyöri. Sen onneksi tietävät melkein kaikki.

Päivän lehti

20.1.2020