Pääkirjoitukset

Verotusoikeus tekisi maakunnista itsenäisiä

Maanantaina odotetaan taas kerran mikä on maakunta- ja sote-uudistuksen kohtalo.
Kansanedustaja Annika Lapintien (vas.) johtama perustuslakivaliokunta saanee maanantaina valmiiksi lausuntonsa maakunta- ja sote-uudistuksesta. Kuva: kimmo penttinen

Ehkä jo huomenna perustuslakivaliokunnassa selviää, tuleeko sotesta mitään, vai ryhdytäänkö uudistusta taas vaalien jälkeen rakentamaan uudelleen.

Maakunnat taitavat silti tulla jäädäkseen, ainakin jos SDP voittaa vaalit. Tehtäviä tosin karsitaan nyt suunnitellusta. Jäljelle jää ainakin sote.

Pienenpieni mahdollisuus on silti, että pääosa sote-laeista saadaan nuijituiksi tämän hallituksen aikana.

Siinä tapauksessa maakunnat saavat rahoituksensa valtiolta. Käytännössä maakunta joutuu puristamaan menonsa valtion sanelemaan raamiin, joka on ennakkotietojen mukaan tiukka.

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kertoi tällä viikolla, että Kanta-Hämeessä budjettia on jo koeponnistettu.

Hämeessä tuotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kohtuullisen edullisesti. Kokonaisuutena maakunnan talous olisi vahvaa keskitasoa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien kokonaiskustannukset ovat pysyneet viime vuosina ennallaan. Se on melkoinen saavutus, koska Kanta-Hämeen väestö ikääntyy vauhdilla.

Terveydenhoidon palvelujen kustannukset painottuvat liikaa erityistason palveluihin. Tällä hetkellä kolmannes maakunnan kuluista kertyy erikoissairaanhoidosta.

Perusterveydenhuollon osuutta palveluista on kasvatettava voimakkaasti. Tietysti talouden vuoksi, mutta varsinkin, jotta asiakkaat pääsevät aikaisessa vaiheessa ja nopeasti hoitoon. Tällöin virtaa erikoissairaanhoitoon ja kuluja pystytään patoamaan.

Kanta-Hämeen talous ei maakuntajohtajan mukaan ole ensimmäisten joukossa vaarassa kriisiytyä, mutta tarkkaa taloudenpitoa ja sopeuttavaa suunnittelua tarvitaan.

Nykyuudistuksessa maakunnat ovat täysin valtion talutusnuorassa.

Tilanne on toinen, jos sote-uudistus ei nyt valmistu. Maakunnille on soviteltu verotusoikeutta, mikä tekisi niiden rahoituksen selväpiirteisemmäksi. Vasta se tekisi niistä itsenäisiä.

Kääntöpuolena on se, että kolmiportainen verotus todennäköisesti kiristäisi veroastetta.