Pääkirjoitukset

Vesihiisi sihisee yhä talousvesiverkostossa

Tuurilla ne laivatkin seilaavat, sanotaan. Vaan miten mahtaa olla vesihuollon kanssa? Viranomaisilla ei ole selkoa, kuinka paljon vesilaitoksissamme on Äänekosken kaltaisia virherakenteita, joiden kautta talousveteen voi päästä jätevettä ja sen mukana mikrobeja.

Äänekoski velloi lokakuussa vesikriisin vallassa, kun alkueliö ja muut mikrobit sairastuttivat yli sata ihmistä vatsatautiin.

Syypää oli ilmanpoistokaivon aivan väärä tekninen rakenne, kun vierekkäin olivat sekä talous- että jätevesiverkoston ilmanpoistoventtiilit. Tämä mahdollisti putkirikon sattuessa likaisen veden virtauksen talousvesiverkkoon.

Valvira hoputtaa nyt kuntia tarkastamaan vesihuollon riskirakenteet, jotta ne saadaan pois käytöstä.

Erikoista on, ettei vääränlainen ilmanpoistokaivo tullut ilmi Nokian vesikriisin jälkeisessä laajassa järjestelmäsetvinnässä 2008. Nokian yli 8000 hengen sairastumisen aiheutti määräysten vastainen vanha verkostoliitäntä. Sellaisiakaan ei pitänyt olla olemassa.

Talousveden saastuminen jätevedellä on pahin mahdollinen skenaario. Tapahtuneet vesikriisit osoittavat, miten helposti saastunut juomavesi saa ihmiset ja terveydenhuollon polvilleen.

Juomaveden saastumista joko lika-, pinta- tai valumavedellä on tapahtunut viime vuosikymmenten aikana kuitenkin joka maakunnassa ainakin jollain kulmakunnalla.

Vesikriiseistä ja läheltä piti -tapauksista on otettava opiksi, jotta ne voidaan estää ennalta. Juomaveden käsittelyssä ei ole varaa virheisiin. Vanhoihin rakenteisiin ei ole luottamista ilman tuplatarkastusta.

Turman sattuessa tiedotuksen on oltava nopeaa, selkeää ja asiallista. Tiedotuksessa on hyödynnettävä kaikkia nykyajan kanavia. Vaarana on, että muuten sosiaalinen media alkaa jauhaa huhumyllyä.

Puhtaan veden jakelupisteet on kyettävä järjestämään heti saman vuorokauden puolella eikä vasta päivien päästä.

Puhtaan veden arvon ymmärrämme kunnolla vasta, kun tajuamme voivamme sen menettää.

Puhdasta talousvettä on Suomessa totuttu pitämään itsestäänselvyytenä, mutta tulevaisuudessa vesiepidemiat vaanivat yhä ärhäkästi, kun viemäriverkosto vanhenee ja ilmastonmuutos nostattaa tulvia.

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic