Pääkirjoitukset

Vetovoimaa ei ole varaa menettää

Elinkeinoelämän keskusliiton Kuntaranking-tutkimus osoittaa, että saavutettua vetovoimaa ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Hämeenlinnan seutu on vertailun suurin putoaja.
Yritysbarometrin mukaan maakunnan pk-yrityksistä 14 prosenttia on kiinnostunut ostamaan yrityksen tai liiketoiminnan seuraavan kahden vuoden aikana. Arkistokuva: Lassi Puhtimäki

Seinäjoen seutu porhaltaa vertailusta toiseen Suomen vetovoimaisimpana yritystoiminnan kannalta. Yritysten näkökulmasta Suomen parhaisiin alueisiin kuuluvat myös toiseksi noussut Rauman seutu ja kolmanneksi jäänyt Turku. Duossa näkyy telakkateollisuuden imu.

Salon seutukuntakin parantanut asemiaan nousemalla kuudenneksi.

Murheellista on Hämeenlinnan seutukunnan notkahdus edelliskertojen mitalisijoilta sijalle 12 vertailtujen 25 seudun joukossa.

Vertailut ovat vertailuja, mutta Kanta-Hämeen vetovoima yritysten silmissä näyttää taantuneen.

Yrittäjäaktiivisuus ja kuntatalous ovat tilastojen valossa Hämeenlinnan seudulla edelleen keskimääräistä paremmalla tolalla, vaikka kuntatalous onkin hiukan hiipunut kahden vuoden takaisesta edellisestä vertailusta.

Yritysjohtajilta kuuluu kritiikkiä elinkeinopolitiikasta ja yritysilmastosta, jotka on otettava tosissaan. Myös arviot sopivasta sijainnista ovat heikentyneet.

20 suurimman kaupungin joukossa Hämeenlinna on keskikastia kuntatason suuntaa-antavassa vertailussa. Enintään 50 000 asukkaan kuntien joukossa Riihimäki on sijalla 12 ja Forssa sijalla 22.

Kaikkien suunta on väärä, sillä maakunnan joka seudun sijoitus on pudonnut kahden vuoden takaisesta.

Yleisesti erot alueiden välillä ovat yritystoiminnan kuntarankingissa kasvaneet. Suurimmat haasteet ovat Itä-Suomessa.

Pk-yritysbarometrikin kertoo, kuinka Kanta-Hämeessä yritysten suhdanneodotukset ovat hiipuneet.

Mielipideilmaston muuttaminen vaatii tarttumista toimeen.

Yritystoimintaa on kohdeltava tasapuolisesta riippumatta yrityksen koosta, toimialasta tai elinkaaren vaiheesta. Yritysvaikutusten arviointi ei saa olla pelkkä rastitustehtävä kuntapäätöksenteossa.

Lupa- ja kaavoitusprosessien sujuvuudessa on selvästi parantamisen varaa.

Kuntien yrityspalveluiden ohella kehitettävää riittää julkisen ja yksityisen sektorin välisessä palvelutuotannon työnjaossa.