fbpx
Pääkirjoitukset

Viestejä lähti saaristosta moneen suuntaan

On merkillistä, kun kuka tahansa voi tehdä kiinteistökauppoja Suomen turvallisuuden kannalta merkittävillä alueilla. Toivon mukaan hallituksen lakihanke etenee ripeästi.
Jättioperaation viikonloppuna tehnyt poliisi esittää vangittavaksi kahta Airiston Helmeen kytkeytyvää miestä.

Keskusrikospoliisin operaatio Paraisilla ja lukuisissa kohteissa saaristossa viikonlopun aikana oli harvinainen ja poikkeuksellinen. Se oli erikoinen sekä näyttävyyden että viestinnän vuoksi. Viestiä haluttiin selvästi jakaa myös ulkomaille.

KRP tiedotti varhain lauantaina, että se suorittaa viikonloppuna kotietsintöjä Varsinais-Suomen alueella.

Etsinnät liittyivät yhteistyössä Verohallinnon kanssa tehtävään esitutkintaan, jossa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta.

Ei varmasti ollut sattumaa, että myös presidenttiä ja pääministeriä oli informoitu asiasta.

Ihan jokaisella muutaman miljoonan euron rikostutkinnalla ei pääministeriä tai presidenttiä viikonloppuisin vaivata. Perinteiset talousrikosnimikkeet vaativat kovin harvoin satoja viranomaisia tai Suomen mittakaavassa jättioperaatioita ja poliiseja kommandopipoineen.

Kotietsintöjä tehtiin viikonloppuna ainakin Airiston Helmi -nimisen firman tiloihin. Yhtiön taustalta löytyy venäläisiä liikemiehiä ja lukuisia kytköksiä Venäjään.

Pieni, kannattamaton ja velkainen yhtiö on ostanut miljoonilla euroilla maa-alueita, saaria ja rakennuksia strategisesti tärkeiden väylien läheisyydestä. Tästä syystä Airiston Helmi on ollut eri mediatietojen mukaan Suojelupoliisin ja Puolustusvoimien tarkkailussa jo vuosia.

Yrityksen varsinaisella toiminnalla ei ole havaittu olevan minkäänlaista talouteen pohjautuvaa perustetta.

Suomen turvallisuuden kannalta kyseenalaisia tai epäilyttäviä kiinteistökauppoja, joiden takaa löytyy EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia, on arvosteltu julkisuudessa jo vuosien ajan. Ehkä nyt vihdoin myönnetään, että Suomessa on oltu liian sinisilmäisiä ja hyväuskoisia.

Parempaan suuntaan otetaan onneksi askeleita. Hallitus haluaa nimittäin rajoittaa ulkomaalaisten tekemiä kiinteistökauppoja kansallisen turvallisuuden nimissä.

Lakihanke etenee toivon mukaan ripeästi, aikaa on turha haaskata.

Menot