fbpx
Pääkirjoitukset

Vihanpito luo ainoastaan kuiluja kansojen välille

Ryssävihalla on pitkät perinteet, jotka juontavat kaukaa historiasta. Vihalle ei pidä antaa valtaa, koska silloin toimii juuri niin kuin Putin toivookin.
Uutiskuvat Ukrainasta leviävät nyt ympäri maailmaa. Se saattaa hämmentää ja aiheuttaa huolta erityisesti lapsille ja nuorille. Kuva: Str
Uutiskuvat Ukrainasta leviävät nyt ympäri maailmaa. Se saattaa hämmentää ja aiheuttaa huolta erityisesti lapsille ja nuorille. Kuva: Str

Mihin tietoon voi oikeasti luottaa?

Käynnissä on maailmanhistorian kovin mediasota.

Venäjä näyttää omissa tiedotusvälineissään pelkkää propagandaa. Muun maailman uutiset ovat hyvin erilaisia.

Sotaa edeltävänä päivänä Helsingin Sanomissa oli juttua siitä, kuinka venäläissotilaiden äidit ovat huolissaan sotilaspojistaan, jotka vain ryypiskelevät, ovat nälässä ja ryytyneinä tilanteeseen Ukrainan rajoilla. Ilmakin on ikävä ja olot heikot. Kuvissa sotilaat nukkuivat kasoissa.

Seuraavana yönä samat sotilaat olivat tositoimissa. Sitä heräsi miettimään, kuinka todellinen uutinen venäläissotilaiden ahdingosta oli, vai oliko se taitavasti länsimaille kerrottua disinformaatiota.

Vastuullisella medialla on suuri rooli. Uutisraportit Ukrainasta ovat kylmääviä. Niistä paistaa järkytys siitä, ettei näin pitänyt Euroopassa käydä.

Toistaiseksi koko maailman viha ja pettymys kohdistuu Vladimir Putiniin ja Kremlin sisäpiiriin.

Putin ei kuitenkaan käy sotaansa yksin. Hänen riveissään on 170 000 venäläissotilasta Ukrainassa.

Myös tavalliset venäläiset joutuvat kärsimään taloudellisesta ahdingosta sodan vuoksi. He joutuvat myös väistämättä henkisesti koville. Esimerkiksi ulkovenäläiset kohtaavat sodan myötä halveksuntaa ympäri Eurooppaa. Suomessa on niin sanotulle ryssävihalle pitkät perinteet, jotka juontavat kaukaa historiasta.

Tilanne on karmea. Vihalle ei pitäisi antaa valta, eikä sitä pidä lietsoa. Vihanpito luo vaan kuiluja kansakuntien välille eikä edistä rauhaa. Tähän Putin tähtää.

Huolestuttavaa on lasten tilanne. Erityisesti lasten ja nuorten käyttämä TikTok täyttyi sodan sytyttyä erilaisista sotavideoista. Siinä olivat lapset ja nuoret hämillään, kun hassuttelutanssi ja -kokkausvideoiden tilalla vyöryivät tankit ja paukkuivat pommit.

Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan hyökyy vahvasti lasten silmille. Meidän aikuisten on oltava lasten ja nuorten tukena. Jaettava tietoa, mutta myös kerrottava, että meillä on turvallista.

Lapsia ja nuoria on kuunneltava tarkalla korvalla ja vastattava kysymyksiin. Vihalle ei pidä antaa valtaa.

Menot