Pääkirjoitukset

Vihapuheella flirttailu kostautui, ja se on oikein

Uhkailu eri mieltä olevien tappamisella ei valitettavasti ole enää Suomessa harvinainen ilmiö. Se on yksiselitteisesti tuomittavaa. Puoluepolitiikkaan se ei saa koskaan pesiytyä.
Misha Dellinger perusti kohutun anonyymin Twitter-tilin Vasemmistonuorten piirisihteerinä toimiessaan. Arkistokuvassa hän on vaalivalvojaisissa Turussa vuonna 2015. Kuva: Ari-Matti Ruuska
Misha Dellinger perusti kohutun anonyymin Twitter-tilin Vasemmistonuorten piirisihteerinä toimiessaan. Arkistokuvassa hän on vaalivalvojaisissa Turussa vuonna 2015. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Misha Dellinger irtisanoutui perjantaina tehtävistään. Hän johti puolueen läntistä piiriä, johon myös Kanta-Häme kuuluu.

Noin vuoden verran tehtävässään toiminut Dellinger työskenteli aiemmin Vasemmistonuorten Varsinais-Suomen piirisihteerinä. Näinä vuosina hän oli perustanut anonyymin Twitter-tilin, joka tviittaili avoimen väkivaltaisesti. Twitter-tili kehotti seuraajiaan muun muassa tappamaan fasistit ja ampumaan ilmastonmuutoksen kieltäjät. Se leimasi myös koko perussuomalaisen puolueen fasistipuolueeksi.

 

Ennen Dellingerin irtisanoutumista ehdittiin torstaina ja perjantaiaamuna nähdä luokaton näytelmä, jossa Dellinger kiisti kirjoittaneensa viestejä ja kertoi antaneensa perustamansa Twitter-tilin kahden muun henkilön käyttöön.

Vasemmistoliitto ei kyennyt kertomusta aukottomasti varmentamaan, ja puolueen puheenjohtaja Li Andersson joutuikin julkisen paineen kasvaessa jyrähtämään, että asia selvitetään perin pohjin. Pian Anderssonin lausunnon jälkeen puolue tiedotti Dellingerin väistyvän tehtävästään luottamuspulan vuoksi. Se oli siinä tilanteessa ainoa mahdollinen reaktio.

 

Kauaksi on tultu rauhanliikkeenä tunnetusta vasemmistopuolueesta. Vasemmistoliiton säännöissä sanotaan puolueen toimivan ”pysyvän rauhan sekä maailmanlaajuisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden toteutumiseksi”.

Puolueeseen yhdistetty vihapuhetili on jyrkässä ristiriidassa puolueen omien ihanteiden ja sääntöjen kanssa.

 

Vihapuhe on tuomittava aina, tuli sen esittäjä sitten oikealta tai vasemmalta. Vasemmistoanarkistit eivät ole sen hyväksyttävämpiä kuin oikeistoradikaalitkaan.

On erittäin huolestuttavaa, jos mielipide-eroavaisuuksien katsotaan oikeuttavan väkivallalla uhkailun. Valitettavasti ilmiö ei ole sosiaalisessa mediassa edes harvinainen.

Dellingerin tapaus on hyvä esimerkki myös siitä, ettei yhteisiä asioita voi hoitaa samanaikaisesti omilla kasvoillaan julkisuudessa ja anonyymisti verkossa räyhäten. Totuus tulee aina jossain vaiheessa ilmi.

Menot