Pääkirjoitukset

Vihapuheista on

Viikonloppuna reilu vuorokausi Yhdysvalloissa vahvisti taas kerran sitä tosiasiaa, että vihapuheista on pieni matka tekoihin. 30 ihmistä sai surmansa silmittömissä ampumisissa.
Yhdysvaltalaismies rukoili Daytonin uhrien puolesta sunnuntaina Ohiossa. Kuva: TOM RUSSO
Yhdysvaltalaismies rukoili Daytonin uhrien puolesta sunnuntaina Ohiossa. Kuva: TOM RUSSO

Yhdysvalloissa aseet puhuivat taas viikonloppuna. Veriteot tapahtuivat El Pasossa, Daytonissa ja Chicagossa. Chicagon kolme uhria ei tosin ole mitenkään poikkeuksellista kaupungissa viikonloppuna.

Sen sijaan El Pason murhien motiivina on viha maanmuuttajia kohtaan. Tämä ilmenee muun muassa ampujan verkkosivuille lähettämästä ”manifestista”. Samaa verkkosivustoa käytti 51 muslimia Uudessa-Seelannissa ampunut joukkosurmaaja.

Yhdysvalloissa vaaditaan jälleen kerran aselakien tiukentamista, eikä turhaan. Aseita saa helposti ja niitä on amerikkalaisilla niin runsaasti, ettei aseiden joutumista mieleltään sairaiden käsiin voi välttää. Oikeus aseeseen on Yhdysvaltain perustuslaissa ja lain tiukentaminen on kovan työn takana. Sitä on yritetty vastaavien massasurmien yhteydessä.

Iso kysymys on se, mistä kumpuaa sellainen viha, joka johtaa silmittömään, viattomien ihmisten ampumiseen.

Yhdysvalloissa keskustellaan nyt kärjistyneestä yhteiskunnallisesta ilmapiiristä, jossa maahanmuutto nähdään uhkaavan amerikkalaista elämäntapaa, lisäävän väkivaltaa, raiskauksia ja muuta rikollisuutta.

Tällaiset väittämät lisääntyvät jatkuvasti sosiaalisen median keskustelupalstoilla ja vaara on, että puheet kiihdyttävät häiriintyneitä ihmisiä myös karmiviin tekoihin.

Vielä vuosikymmenen alussa puhuttiin siitä, miten keskustelupalstoilla voidaan päästellä höyryjä ja tämä höyryjen päästely voi jopa vähentää väkivaltaa. Käytäntö on kuitenkin osittanut kehityksen suunnan tyystin toiseksi.

Vihapuheiden lisääntyminen on suorassa yhteydessä oikeistopopulismin nousuun. Oikeistopopulismi ruokkii vihamielisyyttä maahanmuuttajia kohtaan ja heidän nähdään monien ongelmien syyksi.

Mitä suurta valtaa käyttävät johtajat edellä, sitä helposti perässä ne, jotka kokevat osattomuutta ja turhautumista. Edesvastuutonta on muun muassa se, että presidentti Donald Trump kutsui meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi.

Joukkomurhista ei häntä pidä tai voi suoraan syyllistää, mutta ajattelemisen aihetta rasististen puheiden mahdolliset sivuvaikutukset antavat niin meillä kuin muualla.

Päivän lehti

24.1.2020