Pääkirjoitukset

Vihreät voi odotella vaaleja suosionsa huipulla

Vihreät ei valitse ensi viikonlopun puoluekokouksessaan uutta puheenjohtajaa, mutta hänen nimestään puhutaan silti.

Ville Niinistö on johtanut puoleensa ennätyksellisiin kannatuslukuihin. Hänen kautensa ovat kuitenkin luetut.

Kannatusmittausten mukaan vihreät hengittää jo kokoomuksen niskaan – ja on jopa selvästi perussuomalaisten edellä.

Puolueensa kannatusta presidenttiehdokkaana pönkittänyt kansanedustaja Pekka Haavisto tukee Niinistöä vahvasti neljännelle kaudelle.

Puolueen säännöt kuitenkin rajoittavat kaksivuotiset puheenjohtajakaudet kolmeen. Niinistöllä on menossa viimeinen, eikä hän ole itse halukas jatkamaan.

Seuraajaehdokkaita kaivataan jo kovasti esille.

Vihreiden ongelma ei ole puheenjohtajan nimi. Se on puolueelle vanha tuttu: Mielipidemittauksissa kansan auliisti jakama suosio ei välttämättä kestä vaaliuurnille asti.

Vihreä puolue tähtää Lahdessa käsiteltävässä visiossaan 2000-luvun kansanliikkeeksi. Tavoite on kova.

Kauniista ihanteista ja arvoista jauhaminen ei kuitenkaan riitä, kun kysymys on politiikan raadollisesta todellisuudesta, vallanjaosta.

Käytännön politiikanteko ei ole ollut vihreän liikkeen vahvuus. Organisoituminen ja toiminta puolueena ovat ontuneet – ja ovat osalle vanhasta kaartista edelleen jopa kauhistus.

Ville Niinistön puheenjohtajakausilla tähän on tullut korjausta. Tuo korjausliike näkyy kannatusluvuissa.

Ennen kaikkea vihreä puolue on onnistunut luomaan vastavoimaa perussuomalaisille ja samalla nauttinut oppositioasemasta.

”Pako” Alexander Stubbin (kok.) pätkähallituksesta ajoittui syksyllä 2014 taktisesti hyvin ja pelasti vihreät kasvot Fennovoiman ydinvoimapäätökseltä.

Kun on ollut hankalien päätösten aika, vihreitä ei ole läheskään aina nähty vastuuta kantamassa. Se on syönyt uskottavuutta.

Vihreillä on suomalaisen yhteiskunnan muutoksessa hyvät mahdollisuudet laajentaa aitoa kannatustaan. Kasvualustaa on, kun suomalaiset keskittyvät taajamiin.

Monet vihreiden itsestään selvinä ajamat ja laajasti kannatettavat asiat, kuten suvaitsevaisuus ja kansainvälistyminen etenevät. Etenkin opiskelijoiden äänet ovat vihreille kuin tarjottimella. Ne jaetaan kuitenkin vasta vaaleissa.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic