fbpx
Pääkirjoitukset

Vihreiden on etsittävä uusi suunnannäyttäjä

Vihreät on nyt täpärässä tilanteessa puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja. Puolueen kannatus on laskenut, ja uusi puheenjohtaja pitää valita.
Vihreiden Touko Aalto uupui puheenjohtajuuteen.

Touko Aallon vetäytyminen puheenjohtajuudesta oli vihreille osaltaan helpotus, sillä puheenjohtajan jatkunut sairausloma oli puoluekoneistolle vaalien alla paha rasti.

Aaltoa ei auta kuitenkaan haukkua pystyyn. Puoluejohtajan vaativa pesti uuvutti hänet ja johti masennukseen. Hän teki vaikeassa tilanteessa lopulta ainoan oikean ratkaisun.

Hämmentävää vain oli, että puheenjohtajan ylivoimainen taakka ja vakava sairastuminen paljastuivat puoluekentälle vasta viime metreillä. Tilanteeseen olisi pitänyt pystyä reagoimaan aiemmin.

Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsee viikon päästä puolueelle ns. pätkäpuheenjohtajan, joka luotsaa puolueen kevään vaaleihin ja ensi kesäkuun puoluekokoukseen asti.

Eduskuntavaaleissa vihreillä on joka tapauksessa paljon pelissä: hallituspaikka.

Puheenjohtajan sairausloman vuoksi puolue ei ole pystynyt hyödyntämään täysimääräisesti tämän syksyn ilmastokeskustelua.

Touko Aallosta ei ollut ahkeruudestaan huolimatta täyttämään lausuntoautomaattina tunnetun edeltäjänsä Ville Niinistön saappaita. Kohujakin kertyi.

Aallon aloittaessa vihreiden kannatus oli huipussaan jäätävät 17 prosenttia, mutta sittemmin suosio alkoi sulaa.

Vihreissä on ehtinyt herättää pientä harmittelua tehty sääntö, jonka mukaan sama henkilö voi jatkaa puolueen puheenjohtajana vain kolme kaksivuotiskautta peräkkäin.

Nyt Ville Niinistöllä on ovi auki paluuseen. Muitakin nimiä on ollut esillä: Emma Kari, Maria Ohisalo, Outi Alanko-Kahiluoto, Pekka Haavisto, Oras Tynkkynen

Ensimmäinen varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo pärjäsi Aaltoa tuuratessaan varsin hyvin ja onnistui nostamaan osakkeitaan, mutta hän ei kuitenkaan ole koskaan ollut kansanedustaja.

Touko Aalto mieli tehdä vihreistä vastuulliseksi miellettyä puoluetta ja haki yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, mutta hanke jäi kesken. Nyt on muiden vuoro.

Vihreillä on vielä matkaa varteenotettavaksi koko Suomen puolueeksi ja täten mahdolliseksi pääministeripuolueeksi.

Menot