Pääkirjoitukset

Vihreillä edessä päätösten syksy

Kotimaisen politiikan syyskuuhun kierroksia antavat niin Ukraina Venäjä-pakotteineen, Suomen rämpivä talous kuin lähestyvät ydinvoimapäätöksetkin. Kaikki edellä mainitut saattavat ensisilmäyksellä vaikuttaa yksittäisiltä ja toisistaan erillisiltä aiheilta, mutta tänä syksynä ne nivoutuvat tiukasti yhteen.

Fennovoiman ydinvoimahankkeessa suurin kysymysmerkki on laitoksen omistuspohja. Ydinvoimalalle kaavailtu toimittaja, venäläinen ja valtio-omisteinen Rosatom, on sitoutunut hankkeeseen, mutta pitäisikö keskeinen energiantuotanto pitää kuitenkin omissa käsissä? Kansanedustajien eteen tämä pohdinta tulee viimeistään ensi kuussa.

Lähtökohtaisesti ydinvoimaa vastustavilla vihreillä on asiaan selkeä ja suora vastaus. Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö on päässyt esittelemään vastustavaa kantaansa useasti – ja asiallisin perustein. Energiapolitiikka on – kuten viime vuosina on nähty – Venäjälle yksi keskeisistä ulkopolitiikan välineistä, eikä naapurivaltiossa varsinaisesti ole viime aikoina oikein piitattu siitä, miten yhteistyö muiden maiden ja yritysten kanssa sujuu.

Vuoden takaiseen verrattuna tilanne on selvästi monimutkaisempi; kansainvälisen oikeuden loukkaukset Ukrainassa ovat etäännyttäneet Venäjää Euroopasta ja lännestä pahemmin kuin vuosikymmeniin.

Toisessa vaakakupissa kansanedustajien pitää puntaroida muun muassa suomalaista taloutta, työllisyyttä, energiariippuvuutta Venäjästä, yritysten toimintaedellytyksiä ja infrastruktuuria Suomessa ylipäätään. Miljardiluokan sijoituksia jatkuvasti taantumassa kärvistelevään Suomeen ei ole jonossa kovin monta.

Suomalaisten yritysten investointihalukkuuskin mataa pohjamudissa jo viidettä vuotta, mutta Pyhäjoen hankkeeseen riittää ainakin toistaiseksi uskoa, vaikka omistuspohjassa rivit ovatkin rakoilleet. Yrityselämän hankaloittaminen poliittisin päätöksin olisi väärä signaali sekin.

Teollisuuden Voiman hakemus Olkiluoto 4:n jatkoajalle ei sisällä samantyyppistä ulko- ja kauppapoliittista pohdintaa, mutta siinäkin on omat hankaluutensa. Rakentamisfarssi yhtiön kolmosyksikön suhteen on venynyt jo lähes vuosikymmenen mittaiseksi, eikä loppua näy. Eurajoelle ehkä joskus valmistuvasta yksiköstä on tulossa yksi maailman kaikkien aikojen kalleimmista rakennuksista, eikä loppulaskun maksajasta ole vielä tietoa.

Niin vahva kuin Teollisuuden Voiman omistajapohja onkin, edes sillä ei ole pohjatonta kassaa käytettävissään. Tästä syystä TVO hakee jatkoaikaa – nelosprojekti ei käynnisty ennen kolmosen valmistumista.

Vihreille uudet ydinvoimapäätökset ovat äärimmäinen testi. Muutto vasemmiston perässä hallituksesta oppositioon ei olisi riskitön päätös, mutta toisaalta äänestäjien suuntaan pitää olla lojaali ja looginen. Vihreiden vaihtoehto eli suursatsaukset kotimaiseen uusiutuvaan energiaan ei vain näytä tässä taloustilanteessa realistiselta.

Menot