fbpx
Pääkirjoitukset

Vihreillä jännitteetön puoluekokous

Vihreät aloittaa tänään kaksipäiväisen puoluekokouksensa Lappeenrannassa. Suuria jännitteitä ei kokouksessa ole luvassa, sillä puolueen puheenjohtajalla, ympäristöministeri Ville Niinistöllä on takanaan vasta vuosi puolueen johdossa eikä hänen uudelleen valintaansa varjosta minkäänlaiset epäonnistumisetkaan.

Vuodentakainen kirvelevä eduskuntavaalien tappiokin voidaan surutta panna edellisen puheenjohtajan Anni Sinnemäen piikkiin. Tappion tuskaa liensi myös se, että vihreitä tarvittiin apupuolueeksi poikkeuksellisen laajapohjaiseen hallitukseen. Palkkionsa uhrautumisestaan puolue on jo saanut, kun hallituspuolueiden puheenjohtajat sopivat uudesta vaalipiirijaosta. Rajat piirretään heidän mieleisiksi niin, ettei äänikynnys kohoa aivan kaikissa vaalipiireissä vihreille ylittämättömän korkeaksi.

Vuodet ovat muokanneet myös vihreitä. Puoluehan on saavuttanut jo 25 vuoden iän ja monista yhden asian liikkeistä kokoon hitsattu puolue muistuttaa vanhoja kilpailijoitaan niin hyvässä kuin pahassakin.

Vihreät ammentaa kannatuksensa ja sen myös poliittisen voimansa pääosin Etelä-Suomesta ja sen suurimmista yliopistokaupungeista. Kymmenen kansanedustajaa, kaksi ministeriä, kaksi europarlamentaarikkoa ja 369 valtuutettua suomalaisissa kunnissa muodostavat puolueen politiikanteon ytimen.

Puolue on Helsingin kaupunginvaltuustossa kokoomuksen jälkeen toiseksi suurin poliittinen ryhmä 21 valtuutetullaan. Pääkaupungin johtajavalinnoissa vihreät on jo sukeutunut suurten kilpailijoidensa kaltaisiksi poliittisen pelin, kähmintöjen ja vaihtokauppojen taitajaksi.

Käytännön politiikassaan vihreät on profiloitunut leimallisesti ympäristöpuolueeksi ajoin äärimmäisyyksiin asti. Heidän maailmassaan yksityisautoilu on synneistä suurimpia ja keinoja kaihtamatta puolueen edustajat ovat yrittäneet hillitä sitä kaikin keinoin. Esimerkiksi nykyisessä sietämättömäksi kohonneessa liikenteen verotuksessa on vahva vihreä sormenjälki.

Suomessa uudelleen virinnyt kaivosteollisuus on niin ikään puolueen tähtäimessä. Puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö ehti jo uhkailla Sotkamon Talvivaaran nikkelikaivosta sulkemisella, vaikka ratkaisu kuuluu paikalliselle ely-keskukselle, joka ei ole ollenkaan sulkemisen kannalla. Ministeri selvästi politikoi ja hankkii katu-uskottavuutta jyrkillä puheillaan.

Vihreillä on myös toisinajattelijansa. Vuosikaudet poliittisen liikkeen pääideologina pidetty kansanedustaja Osmo Soininvaara päivittäisi hiukan aatteellista puhdasoppisuutta. Hän sallisi yksityisautoilun maaseudulla, jossa ei ole riittävää joukkoliikennettä. Hän toivoo puolueen riveihin pikkutakki-insinöörejä, lihansyöjiä ja ydinvoiman kannattajia.

Siihen saattaa mennä vielä tovi, sillä puolue, jonka kokouksessa syödään vain kasvisruokaa, imetetään vauvoja ja kudotaan luomulangasta villasukkia, ei hevin vakuuta Soininvaaran hamuamia uusia kannattajia.

Menot