Pääkirjoitukset

Viikossa voi tapahtua melkein mitä tahansa

Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailun viimeinen viikko on alkanut. Pitkä taival on taas loppumetreillä. Pian on vaalipäivän aika: tiistai 8. marraskuuta.

Miljardööri Donald Trumpin pelin piti jo olla pelattu, kun hän sekosi pahasti karseaan kourimisvideoonsa, joka tuli julki kolmisen viikkoa sitten – sopivasti vaaliväittelyiden aikaan ja loppukirin alkaessa.

Trumpin oman puolueen eli republikaanien johtavat edustajat sanoutuivat ”lopullisesti” irti presidenttiehdokkaasta.

Jos Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain presidentti, se on paradoksien paradoksi. Hänet valitaan silloin oman puolueensa johdon vastustelusta huolimatta. Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka.

Viikonlopun suuri ja voittoaan rajusti tuulettanut etappivoittaja oli Trump.

FBI:n johtaja James Comey kertoi perjantaina, että Hillary Clintonin ulkoministeriaikaista sähköpostikirjeenvaihtoa koskeva tutkinta avataan uudelleen.

Trump riemastui ylikierroksille ja vertasi tapausta Watergateen. Hän on koko vaalikampanjan ajan palannut uudestaan ja uudestaan Hillary Clintonin käsittämättömään munaukseen. Clinton käytti ulkoministerinä yksityistä, suojaamatonta sähköpostitiliä luottamukselliseen kirjeenvaihtoon.

Asiaa on tutkittu aikaisemminkin, ja samainen FBI:n johtaja on todennut, että Clinton oli toiminut ”äärimmäisen huolimattomasti”, mutta syytteisiin ei ole löytynyt aihetta.

Demokraatit syyttävät FBI:tä sekaantumisesta politiikkaan, mitä liittovaltion poliisi ei tietenkään saisi tehdä. Nyt näin on käytännössä jo väistämättä tapahtunut.

Clintonille vahinko on jo tapahtunut täysin riippumatta uuden tutkinnan lopputuloksesta.

Trumpin jo kerran syöksykierteeseen joutunut kannatus saa nostetta jo sellaisesta epäilystäkin, että Clinton on syyllistynyt laittomuuksiin.

Ehdokkaiden kannatusero mielipidemittauksissa on kaventunut. Clintonille on huolestuttavinta, että ero alkoi sulaa jo ennen FBI:n tutkintailmoitusta. Se ei lupaa hyvää.

Kukaan ei enää repostele Trumpin ilmeisen aktiivisia naisten käpälöintejä.

Melkein mitä tahansa voi kuitenkin vielä tapahtua, kun molempien ehdokkaiden esikunnat hakevat epätoivoisesti viimeisiä aseitaan maailman seuratuimmassa poliittisessa taistelussa.

Päivän lehti

18.2.2020