Pääkirjoitukset

Viileäkin neuvottelu tyhjää parempi

Ukrainan kriisin osapuolet saivat tilaisuuden neuvotteluihin Milanossa järjestetyssä Asemin eli Euroopan ja Aasian maiden johtajien kokoontumisessa.

Lähtökohta ei ollut lupaava, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin myöhästyi useita tunteja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa sovitusta tapaamisesta.

Serbialaisten heimoveljien sotilasparaati oli tärkeämpi Putinille. Venäjä haluaa määritellä tahdin Ukrainassa ja myös neuvotteluissa.

Viileätkin neuvottelut ovat kriisissä kuitenkin huomattavasti tyhjää parempi. Kohta voi tulla todella kylmä, jos asioista ei sovita.

Talvi on pian päällä koko Euroopassa, ja Venäjä uhkaa kääntää kiinni kaasuhanat. Ukrainaan kaasutoimitukset on jo katkaistu.

EU-raportin mukaan Suomi kärsisi EU-maista eniten, jos Venäjä panisi kaasun poikki. Toistaiseksi uhattuina ovat kuitenkin vain Ukrainan kautta Eurooppaan tulevat kaasutoimitukset, joista Venäjä väittää Ukrainan varastavan itselleen kaasua. Väite on vain yksi muiden joukossa.

Koko kriisin ajan on käyty laajamittaista tiedotussotaa. Kun väite on väitettä vastassa, on neuvotteluissakin vaikea puhua itse asioista, saati sitten saada aikaan sopua.

Vladimir Putin neuvotteli perjantaina Milanossa kahteen otteeseen Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa. Tällä kertaa jälkimmäisellä oli hänen kaipaamaansa taustatukea. Paikalla oli Angela Merkelin lisäksi myös Ranskan presidentti Francois Hollande.

Päivällä neuvotteluihin osallistui laajempikin joukko EU-johtajia. Kriisi ei ole pelkästään Venäjän ja Ukrainan välinen, vaan EU on myös mitä syvimmin sen osapuoli.

Britannian pääministeri David Cameron kertoi Putinin sanoneen, ettei hän halua jäätynyttä konfliktia tai jaettua Ukrainaa.

Ilouutinen on lausunnosta kaukana. Ukrainan tilanne on jo pitkään ollut jäissä. Maan itäiset osat ovat Venäjän tukemien separatistien hallussa, ja Venäjän sotilaallinen läsnäolo on niin epämääräisellä pohjalla kuin se vain voi olla.

Lisäksi jakamaton Ukraina voi tarkoittaa Putinille aivan hyvin yhtenäistä Venäjän vasallivaltiota.

Tulitauosta ja rauhansuunnitelmasta on sovittu, mutta Venäjä ei halua kantaa vastuuta sopimuksen pitävyydestä. Sen sotilaallinen sekaantuminen Ukrainan sisäisiin asioihin on koko ongelman kova ydin. Sitä eli itse asiaa ei neuvotteluissa ole edes sivuttu.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ehti jo ilmoittaa, että Venäjä on palauttamassa joukkojaan varuskuntiin Ukrainan rajalta presidentti Putinin aikaisemmin lupaamalla tavalla.

Nato-lähteet vetivät hyvältä uutiselta maton alta: merkittäviä määriä venäläisjoukkoja ei ole vedetty.

Kissa ja hiiri -leikki joukkojen vetämisellä on tyypillistä venäläistä taktikointia, jonka lopullisia tarkoitusperiä voidaan edelleen vain arvailla.