Pääkirjoitukset

Viinarallia ei kaivata takaisin, veroja pohdittava

Suomi menettää jo nyt vuosittain 190 miljoonaa pelkästään alkoholiin liittyviä verotuloja.
Saatavuutta ja hintaa on korostettu suomalaisessa alkoholipolitiikassa aina. Nyt Virosta saa, ja halvalla. Kuva: Mauri Ratilainen
Saatavuutta ja hintaa on korostettu suomalaisessa alkoholipolitiikassa aina. Nyt Virosta saa, ja halvalla. Kuva: Mauri Ratilainen

Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK linjasi maanantaina, ettei alkoholin valmisteverotusta tulisi korottaa vielä ensi vuonna.

Edunvalvojien ja lobbareiden yhteiskunnallisiin viesteihin tulee tietenkin suhtautua kriittisesti, mutta tällä kerralla yhdistyksellä on viestilleen poikkeuksellisen hyvät perusteet.

Kaavailtu kotimainen hinnankorotus on tulossa nimittäin poikkeuksellisen huonoon aikaan. Virossa alkoholiveroa laskettiin heinäkuun alussa, ja Latviassa on tehty samankaltaisia päätöksiä.

Kun alkoholiveroja aiotaan Suomessa etupainotteisesti nostaa koko hallitusohjelmaan kirjatulla 50 miljoonalla eurolla jo ensi vuonna, on vaara, että viinaralli kiihtyy jälleen.

Matkustajatuonnin näkökulmasta Viron ja Latvian vetovoima kasvaa joka tapauksessa ilman kotimaisia viinaveron korotuksiakin.

Hallituksen täytyykin seurata tarkalla katseella, miten kuluttajien käyttäytyminen muuttuu.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden edunvalvoja MaRa:ssa ollaan jo varmoja, mitä seuraavaksi tapahtuu. Toimitusjohtaja Timo Lappi totesi (Yle 25.6.), että matkustajatuonti kasvaa entisestään ja että Suomi menettää jo nyt vuosittain 190 miljoonaa euroa pelkästään alkoholiin liittyviä verotuloja.

MaRan mukaan lisämenetyksiä tulee, kun suomalaiset käyvät Virossa ja Latviassa kylpylöissä, hotelleissa sekä ravintoloissa ja ostavat muutakin kuin alkoholia.

On kai sanomattakin selvää, että kun Suomeen tuodaan nyt puolitoistakertaisesti se määrä alkoholia, joka suomalaisissa ravintoloissa kulutetaan, kotimaiset veronkorotukset eivät ole ravintoloiden mieleen.

Suomalaisen sananlaskun mukaan viina on aina hintansa väärtti, mutta tästäkin hokemasta päästään toivottavasti ajan kanssa eroon. Nuoriso ei nimittäin juo kuin kosteat ikäluokat. Tälle kehitykselle on monta hyvää selittäjää aina kauppojen omavalvonnasta juomisen yleiseen vieroksumiseen.

Ennen koko kansan raitistumista nähdään kuitenkin vielä monta viinarallia, mikäli alkoholin hintaerot naapurimaiden välillä kasvavat suhteettomiksi.

Päivän lehti

21.2.2020