fbpx
Pääkirjoitukset

Viisaat taka-askeleet keskustan suosion taustalla

Pääministeri Juha Sipilän johtama keskustavetoinen hallitus on reilun vuoden ikäinen. Kesän kannatusmittauksissa keskusta on säilyttänyt – ja säilyttänee – asemansa Suomen suurimpana puolueena, samoin kokoomus on pitänyt pintansa.

Samaan aikaan kolmas hallituspuolue, perussuomalaiset, on suorastaan romahtanut. Hallitusvastuu painaa siis vain Timo Soinin (ps.) johtamia joukkoja. Joka tapauksessa perussuomalaiset on eduskuntapuolueista kyselyissä nyt kolmanneksi pienin.

Keskusta lähti laittamaan Suomea kuntoon politiikassa melko kokemattoman pääministerin johdolla viime vuoden toukokuussa. Keskusta ei luvannut kansalle veronalennuksia, maahanmuuton tai Kreikan tukemisen lopettamista.

Nyt tämä kantaa hedelmää.

Pöydällä oli kokoluokaltaan valtavia asioita: muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, Suomen menetetty hintakilpailukyky, maakuntauudistus ja valtion vauhdikas velkaantuminen.

Yrityselämässä menestynyt diplomi-insinööri Sipilä tiesi tarkasti, että pääministeriltä, hallitukselta ja keskustalta vaaditaan kovia toimenpiteitä.

Sitä Sipilä ei kuitenkaan ilmeisesti ymmärtänyt, ettei politiikassa tai ainakaan ammattiyhdistyksen kanssa menesty suoraviivaisen yritysjohtajan opeilla.

Yksi ja toistaiseksi vakavin Sipilän erehdyksistä oli uhkailla ammattiyhdistysliikettä niin sanotuilla pakkolaeilla.

Samalla hallitus näytti – kuten arvostelijat jo etukäteen varoittelivat – Elinkeinoelämän keskusliiton ja työnantajien puudelilta.

Sipilän haaveilema yhteiskuntasopimus, joka matkan varrella muuntui kilpailukykysopimukseksi, jämähti uhkailuista käytännössä paikoilleen.

Vasta kun hallitus Sipilän johdolla antoi työmarkkinaosapuolille rauhan neuvotella ilman jatkuvaa pakkolakipainostusta, tulosta alkoi syntyä.

Reilun vuoden mittainen vääntö näyttää tuottavan sellaista tulosta, joka paikkaa yritysten ja valtion taloutta pitkällä aikavälillä.

Keskustan suosion takaa löytyy varmasti myös onnistuminen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa – juuri siinä, joissa kaksi edellistä hallitusta epäonnistuivat surkeasti. Keskeneräinen malli on vieläkin, mutta tuloksia on lupa odottaa.

Menot