Pääkirjoitukset

Virkanimitykset taas suurennuslasin alla

Kela saa lähiaikoina uuden pääjohtajan ja valinta on jo etukäteen herättänyt huomiota, vaikka hakijoista ei ole oikeastaan mitään tietoa.

Pääjohtajan paikka on vain yksi huippuviroista, jotka on läänitetty monenlaisten vaiheiden perusteella tietylle puolueelle. Huippupesti Kelassa on ollut nykyisen pääministeripuolueen keskustan heiniä iät ja ajat. Niinpä Liisa Hyssälän (kesk.) seuraajaksi on povattu tälläkin kerralla keskustalaista sopivaa ja pätevää henkilöä.

Valinta aiheuttaa pääministeri Juha Sipilällä pieniä paineita, sillä ennen vaaleja tuli luvattua isoja. Poliittisista virkanimityksistä pitäisi luopua, oli Sipilän viesti.

Kelan pääjohtajuutta ehdittiin jo sovittaa entiselle lapsiasianvaltuutetulle Maria Kaisa Aulalle, jolla on vankka tausta keskustassa.

Aula yllätti kuitenkin omat ja vähän muutkin ilmoittamalla, ettei ole käytettävissä huippuvirkaan. Aulankin mielestä virkanimityksistä pitäisi luopua.

Keskusta ei suinkaan ole yksin tikun nokassa tässä asiassa. Jokaisella puolueella on ollut omat syntinsä, kun paikkoja nimityksiin on tarjoutunut hallitusvastuussa tai muuten vaan. Poliittiset, jäsenkirjaperusteiset valinnat ovat olleet yksi maan tavoista. Ja maakunnissa meno on ollut samaa kuin korkeammalla tasolla.

Vaalien alla ja vaalien välilläkin virkanimityksiä paheksutaan, mutta aina vaan uusiin törmätään. Välillä ne herättävät enemmän intohimoja, toisinaan sitten taas ei juuri lainkaan.

Poliittiseen ilmastoon sopii taas kerran hyvin se, että Kelan huippupestiä ja sen täyttämistä seurataan tavallista tarkemmin.

Poliittisia virkanimityksiä on tehty maailman sivun, eikä niistä päästä koskaan kokonaan eroon. Jokainen valinta on perusteltavissa, ja se pätevin voi omata myös poliittista taustaa. Se ei voi yksiselitteisesti olla valinnan esteenäkään. Virkoja hakevilla on usein myös työuraa julkiselta sektorilta. Läpinäkyvyys on erityisen tärkeää.

Huippuvirat, kuten Kelan pääjohtajuus, herättävät suurimman huomion, mutta paikkoja on paljon tarjolla. Muun muassa maakuntauudistus avaa taas pelikentän monenlaisille virkapaketeille, joten keskustelu nimitysten poliittisuudesta ei lopu Kelan pääjohtajaan.