Pääkirjoitukset

Viro jatkaa reformipuolueen johdolla

Viron poliittiset mannerlaatat eivät järkkyneet myöhään sunnuntai-iltana, kun maan parlamenttivaalien tulos oli selvillä. Oikeistolainen reformipuolue jatkaa lievästä tappiostaan huolimatta maan suurimpana puolueena ja pääministeri Taavi Roivas ryhtyy kokoamaan uutta hallitusta.

Merkillepantavin muutos Suomenlahden eteläpuolella oli kahden uuden puolueen tulo parlamenttiin eli riigikoguun. Äänikynnyksen ylittivät Vapaapuolue Eva sekä konservatiivinen kansanpuolue Ekre. Eva sai kahdeksan ja Ekre seitsemän kansanedustajaa 101-paikkaiseen Viron parlamenttiin.

Vanhoista puolueista ainoastaan keskustapuolue lisäsi kannatustaan ja sai yhden lisäpaikan. Nyt Tallinnan pormestarin Edgar Savisaaren johtamalla puolueella on 27 kansanedustajaa. Savisaar nousi myös vaalien äänikuninkaaksi yli 25 000 äänellään, joita hän sai erityisesti niiltä pääkaupungin äänestysalueilta, joissa asuu paljon venäläisväestöä.

Mitä pormestari Savisaar ja hänen puolueensa tekee vaalivoitollaan? Ei yhtään mitään, sillä eivät ovet avaudu maan hallitukseen. Muut puolueet kohtelevat Savisaarta kuin ruttoista ja ilmoittivat jo etukäteen, etteivät ne ole samassa hallituksessa keskustan kanssa.

Itsevaltaisena pidettyyn puoluejohtajaan lyöty venäläismielisyyden leima istuu lujassa eikä hän ole vakuuttavasti sitä kyennyt itsestään poistamaan. Saattaa hyvinkin olla, että Viron keskustapuolueen oppositiotaival kestää ainakin niin pitkään, kun puoluetta johtaa Edgar Savisaar.

Viron uusi hallitus syntynee verraten helposti reformistien ja sosiaalidemokraattien muodostamalle rungolle, jota täydennetään jommalla kummalla tai molemmilla parlamenttiin yltäneillä pienpuolueilla.

Vaalitaistelun aikana turvallisuuspolitiikka tuli korostetusti esille. Se on jopa erittäin luonnollista Viron lähihistorian ja Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen muutosten takia. Ukrainan sota ja Venäjän osuus siinä sekä Krimin niemimaan miehitys ovat valpastuttaneet neuvostoaikana kovia kokeneita virolaisia.

Pieni kansa turvaa Natoon, jonka läsnäolo maassa vahvistuu entisestään uuden esikunnan perustamisen myötä. Juuri ennen vaaleja Moskovassa tapahtunut oppositiojohtaja Boris Nemtsovin raaka murha oli omiaan vahvistamaan vaaliuurnille suunnanneiden virolaisten epäluottamusta itäistä naapuriaan kohtaan.

Uusi hallitus yrittää padota maastamuuttoa, joka on lähes koko maan uuden itsenäisyyden ajan ollut vakava ongelma. Nuori työkykyinen ja ammattitaitoinen työvoima lähtee maasta joko pysyvästi tai tilapäisesti parempien ansioiden ja hyvän sosiaaliturvan houkuttamina ulkomaille.

Virolaiset työntekijät ovat tulleet tutuiksi erityisesti Suomessa, mutta heitä on muuallakin Euroopassa. Nuoret osaajat ovat kalleinta ja kannattamattominta vientiä, sillä Viro tarvitsisi kipeästi heidän työpanostaan.

Päivän lehti

1.4.2020