Pääkirjoitukset

Viro kiristää alkoholiveroa

Viron uusi kolmen puolueen hallitus aikoo ensi töikseen korottaa alkoholiveroa. Sen ensisijainen tarkoitus on saada valtion kassaan tuloja ja vähentää virolaisten alkoholiongelmia. Kunnianhimoisena tavoitteena on puolittaa Viron alkoholinkulutus ja tupakointi vuoteen 2030 mennessä.

Kun alkoholin ja tupakan verotuksen kiristämisen ohella hallitus aikoo nostaa vielä polttoaineiden ja majoitustoiminnan veroja, maan matkailuelinkeino on luonnollisesti kovin huolissaan. Yrittäjät tietävät, että ulkomaiset matkustajavirrat ovat suoraan riippuvaisia maan hintatasosta. Niin pitkään kuin se on selvästi naapurimaita edullisempi, kylpylöissä ja hienoissa hotelleissa riittää asiakkaita, laivoilla matkustajia ja kaupoissa maksukykyisiä turisteja.

Maan hallitus korottaa veroja aluksi maltillisesti niin, ettei Virosta Latviaan synny Tallinnan ja Helsingin välistä viinarallia muistuttavaa liikennettä. Veroja ei nosteta heti jyrkästi, tänä vuonna aloitetaan 15 prosentin korotuksella ja kiristys jaksotetaan useamman vuoden ajaksi.

Suomessa naapurimaan hallituksen linjausta ei katsota olleenkaan pahasti. Jos maiden välinen hintaero edes kaventuisi, alkoholijuomien matkustajatuonti saattaisi hiukan vähentyä. Kukaan ei usko sen kokonaan loppuvan.

Tuonti kasvoi monena vuonna kaksinumeroisilla prosenttiluvuilla, kunnes se viime vuonna kääntyi lievään laskuun. Tästä huolimatta suomalaiset kantoivat Virosta lähes 80 miljoonaa litraa alkoholijuomia.

Virolainen viina on näkynyt jo vuosia Alkon myynnin vähenemisenä. Matkustajatuonnin kasvua ei Suomessa ole aivan toimettomina seurattu, jos kohta keinot ovat olleet kuitenkin perin vaatimattomia. Tuontimääriä ei ole varsinaisesti kiintiöity, mutta hyvin suurten kuormien tuoja joutuu tekemään tullille selkoa kuormansa käyttötarkoituksesta.

Suomeen saadaan uusi hallitus huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen. Sekin joutuu huolehtimaan verotuloista eikä olisi edes kovin suuri yllätys, jos alkoholin ja tupakan veroja taas kerran kiristetään. Silloin Viron veronkorotusten hyöty valuisi hukkaan ja hintaero säilyisi entisenä tai kasvaisi.

Päivän lehti

30.3.2020