Pääkirjoitukset

Virolaisyritys Suomen ruokamarkkinoille

Suomalainen keskisuuri lihanjalostusyritys, kannuslainen Pouttu oy on siirtynyt virolaisomistukseen. Sen osti etelänaapurin toiseksi suurin lihanjalostaja Maag Grupp, jolla on kotimaassaan myös meijeritoimintaa. Myyjinä olivat pääomasijoittaja Sponsor Capital ja joukko yksityisiä osakkeenomistajia.

Kun Viro vuonna 1991 itsenäistyi, Suomenlahden ylittävät lautat kuljettivat ostosmatkailijoiden lisäksi myös suomalaisia liikemiehiä yrityskaupoille naapuriin. Viro nähtiin kiehtovana maana, jossa työvoimakustannukset olivat kosolti kotimaisia edullisemmat ja tuotteiden valmistaminen siellä oli Suomea edullisempaa. Neuvostovallasta toipuvan maan modernisointi avasi suuret kulutustavaramarkkinat ja rakennustoiminta tiesi lupaavia mahdollisuuksia liiketoimintaan.

Suomalaiset ostivat myös tuhansia hehtaareita peltomaata ja maatalousrakennuksia, entisiä kolhooseja. Niihin he perustivat suomalaisen mittapuun mukaan suuria tiloja, joissa osassa oli myös karjaa.

Virosta ei tullut Suomeen juurikaan isoja yrittäjiä, sen sijaan työvoimaa erityisesti rakennuksille tuli heti rajojen avauduttua eikä virta edelleenkään osoita laantumisen merkkejä. Työmarkkinat ovat Viron EU-jäsenyyden myötä lähes yhteiset.

Suomalaisyrityksiä on tällä hetkellä rekisteröity Viroon viitisentuhatta, joista noin 3 500 on aktiivisia eli ne toimittavat tilinpäätöksensä ja muut avaintiedot maan viranomaisille.

Suomalainen elintarviketeollisuus rantautui naapurimaahan ensimmäisten joukossa. Muun muassa Valiolla ja HKScanilla on Virossa tuotantolaitoksia ja vankka ote sikäläisistä markkinoista.

Tätä taustaa vasten Maag Gruppin yrityskauppa on uusi avaus, selkeä poikkeus valtavirrasta. Virolaisomistuksessa on toki muutama suomalaisyritys, mutta ei yli 60 miljoonan euron liikevaihtoa tekevää elintarvikevalmistajaa. Maag Grupp on liikevaihdoltaan noin kolminkertainen Pouttuun nähden ja se työllistää lähes 800 työntekijää. Viron yksiköiden lisäksi Maagilla on tytäryhtiö myös Puolassa.

Yksi yrityskauppa ei vielä kerro suuresta suunnanmuutoksesta, mutta se osoittaa myös virolaisyrityksillä olevan valmiuksia ja pääomia kansainvälistymiseen.

Virolaisyrityksen maihinnousu tietää lisää kilpailua Suomen jo ennestään kilpailluille lihajalostemarkkinoille. Yhteinen jakeluketju helpottaa virolaisen lihan ja lihajalosteiden tuloa suomalaiskauppoihin ja vahvistaa yritysryppään voimavaroja myös vientimarkkinoilla.

Pouttu tunnetaan Suomessa oman tuotemerkkinsä ohella kaupan keskusliikkeiden tavaranvalmistajana. Monet Keskon Pirkka- ja S-ryhmän Rainbow-lihatuotteet valmistetaan Kannuksen tehtaalla. Pari viikkoa sitten Poutun joistakin tuotteista löytyi vastoin tuoteselostetta hevosen lihaa ja tavara vedettiin pois markkinoilta.

Mikäli kuluttaja haluaa olla varma ostoksensa alkuperästä, hänen pitää entistä tarkemmin lukea niiden tuoteselosteet. Viranomaisten tehtävänä on valvoa, että niiden tiedot ovat varmasti oikeita.