Pääkirjoitukset

Virus pääsi iskemään kaikkein avuttomimpiin

Korona on Suomessa päässyt juuri niihin paikkoihin, joihin sen ei suin surminkaan olisi saanut. Tarkoitus on ollut suojella etenkin heitä, joiden elämänlanka on muutoinkin ohut.
Arkistokuva hoivakodin potilashuoneesta vuoden 2019 tammikuulta. Kuva: Sara Aaltio
Arkistokuva hoivakodin potilashuoneesta vuoden 2019 tammikuulta. Kuva: Sara Aaltio

Mikä olikaan jo tehokkuutensa osoittaneiden koronrajoitusten tarkoitus?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti 16. maaliskuuta, että hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa.

Viesti oli selkeä ja yksinkertainen: tarkoitus on suojella kansalaisten henkeä ja terveyttä, etenkin kaikkein heikoimpien ja avuttomimpien, vanhusten ja muiden, joiden elämänlanka on muutoinkin ohut.

Terveydenhuollon toimivuudesta on pystytty huolehtimaan jopa kiitettävästi ja erittäin sitoutuneesti, mutta se ei ole valitettavasti tapahtumien koko kuva.

Yle uutisoi 14. huhtikuuta, että kaksi kolmasosaa koronakuolemista on sattunut hoivakodeissa. Sen jälkeen ei asiasta ole löytynyt kuin surullista uutisoitavaa, niin Kiuruvedeltä kuin Helsingistäkin.

Aivan kuin aikaisemmissa hoivakotien laiminlyönneissä ja puutteellisuuksissa ei olisi ollut kylliksi. Juuri mitään niistä ei nähtävästi ole opittu.

Korona on Suomessa päässyt – eli päästetty – juuri niihin paikkoihin, joihin sen ei suin surminkaan olisi saanut.

Hoivakotien toiminnassa ja ohjeistuksessa on laajan selvityksen paikka, kun kriisi toivottavasti pian on ohi.

Vanhustenhoidossa ja koronakriisin hallinnassa on aivan liikaa toimijoita, joiden keskinäiset vastuut eivät näytä kohtaavan: sosiaali- ja terveysministeriö, THL, kunnat, julkiset ja yksityiset hoitolaitokset eivät välttämättä edes tiedä toistensa tekemisistä ja ohjeistuksista.

Niinkään yksinkertaisesta asiasta kuin uusien hoidettavien koronatestauksesta ei ole yhtenäistä linjaa. Ei ole käsitettävissä, mitä haittaakaan tehokkaasta testauksesta voisi olla, mutta hyötyjä on kyllä.

Suojavarusteista on ollut pulaa, joka on tullut kaikessa vakavuudessaan ilmi vanhustenhoidossa.

Hoitohenkilökunnan on ollut vaikeaa tai jopa mahdotonta toimia ohjeiden mukaisesti. Silti lopullinen vastuu tekemisistä ja tekemättä jättämisestä kaatuu hoitajien päälle, inhimillisesti katsottuna aivan liian raskaana.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic