Pääkirjoitukset

Voimakas lintuinfluenssa kärkkyy lintukotoamme

Voimakas lintuinfluenssa on levinnyt Ahvenanmaalta jo Turun saaristoon. Suomessa ei ole koskaan aiemmin tavattu pelättyä korkeapatogeenista lintuinfluenssaa.

Ahvenanmaalla ja Nauvossa on kuollut etenkin tukkasotkia korkeapatogeeniseen H5N8-tyypin lintuinfluenssaan, joka on levinnyt syksyllä Euroopassa tavallista enemmän sekä luonnonlintuihin että siipikarjaan ja kurottaa nyt kohti lintukotoamme. Maarianhaminan lintutarhassa riikinkukkoja ja kanoja on kuollut samaan tautiin.

Korkeapatogeeninen virusmuoto aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta useimmissa siipikarjalajeissa, joten maa- ja metsätalousministeriön määräys sulkea siipikarja sisätiloihin on ollut tarpeen.

Evira on perustanut taudin esiintymispaikkojen ympärille laajat rajoitusvyöhykkeet, jonka sisällä siipikarjatilat tarkastetaan ja rajoitetaan siipikarjan ja -tuotteiden siirtoja.

Sisätilakomento kestää joulukuusta toukokuun loppuun asti koko maassa, kun määräys on ennen koskenut muuttolintujen saapumisaikaa. Viruksen tarttuessa luonnonlinnusta tarhalintuun tarhaan iskee oikea epidemia.

Ihmisten suhtautuminen lintuinfluenssaan on nyt kiitettävän maltillista.

Kymmenkunta vuotta sitten vastaavaan patogeeniseen lintuinfluenssaan varautuminen aiheutti hysteriaa. Viranomaisohjeet olivat uutisten ykkösaiheita ja johtivat pahimman vaihtoehdon skenaarioina ylilyönteihin. Kun epidemia ei puhjennut, osa kansalaisista tunsi olonsa jopa huijatuksi.

Tavalliselle kansalaiselle ei lintuinfluenssasta ole huolta, kunhan valvonta pysyy tiukkana. Kananmunia ja siipikarjan lihaa voi syödä kuten ennenkin ja luonnonlintuja ruokkia. Kuolleita lintuja ei pidä sormeilla ilman suojakäsineitä, vaikkei leviävä H5N8 ole aiheuttanut ihmisten sairastumista.

Onneksi ei ole juuri pelkoa siitä, että sen perimä muuntuisi ihmisestä toiseen tarttuvaksi pandemiavirukseksi.

Siipikarjatilalle lintuinfluenssa on vakava paikka ja kaiken varautumisen väärti. Jo ensimmäinen tartunta tietää tuotantokanalassa lintujen lopetusta ja tilan pakkodesinfiointia. Epidemia voi pahimmillaan rajoittaa alan vientiä. Myös kanalaharrastajilta vaaditaan vastuullisuutta, jotta tartunta ei pääse leviämään luonnosta tuotantolintuihin.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic