Pääkirjoitukset

Voittajaehdokas astui kehään

Keskustan puoluejohtajapelin ehdokkaat ovat suunnilleen koossa. Tuomo Puumala ilmoitti keskiviikkona ehdokkuudestaan, seuraavaksi ratkaisu odotetaan ainakin päijäthämäläiseltä kansanedustajalta, ex-ministeri Juha Rehulta.

Ehdokaskaarti on mielenkiintoinen ja värikäs. Paavo Väyrystä ei kaipaa esittelyä: hän on politiikan käsite. Mauri Pekkarinen on myös politiikan veteraani, joka kaipaa vahvaa vaikuttamisen kanavaa.

Bisneksessä menestynyt Juha Sipilä on kisan täyte-ehdokas – ainakin toistaiseksi. Toki hänestä voisi olla Mari Kiviniemen seuraajaksi, ensimmäisen kauden kansanedustajilla on vaan vähän esittää näyttöjä taidoistaan politiikassa.

Tuomo Puumala on vahva ehdokas keskustan puheenjohtajaksi. Hänen raivattavanaan on esteitä, joista pienin ei ole Väyrynen.

Puumalan valtti on 30-vuoden iästään huolimatta poliittinen kokemus. Hän on hyvin pitkälle puoluekoneiston kasvatti, mitä on tähän asti arvostettu keskustan kentällä.

Hän on myös esiintymiskykyinen, tosin sanavalinnat paljastavat myös sen tosiasian, että hän on täysiverinen poliitikko. Puhujana kehittyy kuka vaan, jos vain on aitoa halua oppia kansan kieltä!

Myös keskusta on ikääntyneiden suomalaisten puolue. Tästä syystä on laskettavissa, että Puumalan rasitteeksi lasketaan nuoruus.

Väyrysestä ja hänen tukijoistaan ei pitäisi olla Puumalan kivittäjäksi ikäkysymyksessä, sillä Väyrynen oli 33-vuotias noustessaan puoluejohtajaksi vuonna 1980.

Puumala saattoi itse hämmentyä iästään, sillä hän asetti keskustan päätavoitteeksi vuoden 2019 eduskuntavaalit. Jos Puumala on noissa vaaleissa keskustan johdossa, hän on jo kaikki mitat näyttävä nelikymppinen pääministeriehdokas.

Tähtäyksen aina vuoteen 2019 asti täytyy paljastaa puheenjohtajaehdokkaan käsityksen keskustan sisäisestä tilasta. Puumalan on huolissaan, kun kaikki keskustalaiset eivät pysy kyydissä.

Ongelma on niin paha, ettei se ole hänen mielestään ratkaistavissa hetkessä!

Puumala uskoo kuitenkin vakaasti puolueen rivien kokoamiseen keskusteluilla, neuvotteluilla ja yhteisen linjan hakemisella. Näin siksi, että hän näkee keskustan kalvajana henkilökiistat.

Keskusta on aatteellisesti enemmän hajallaan kuin koskaan. Puheet citykeskustalaisista ja perinteisen linjan kannattajista ovat totista totta.

Yhteisen sävelen löytyminen on vaikeaa – parasta olisi ehkä puhua tilanteesta, jossa leirit voivat sietää toisiaan ja toimia saman puolueen lipun alla.

Väyrysen ehdokkuus vahvisti vanhakantaisia. Hän kohosi omiensa keskuudessa kansallissankariksi presidentinvaaleissa ja hänen vauhtinsa on vain kiihtynyt sen jälkeen, kun hän lähti hakemaan paluuta keskustan johtoon.

Jos Väyrynen häviää, mikä on hänen kannattajiensa vastaus – ja varsinkin silloin, jos voittaja on nuori Puumala?

Menot